^

Sănătate

A
A
A

Muscatura de lipitoare

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 04.10.2022
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Lipitorile sunt anelide binecunoscute, care pot fi găsite cu ușurință în aproape orice corp de apă dulce, mai ales în locurile cu apă stagnantă. Atât copiii, cât și adulții știu, de asemenea, că astfel de viermi mușcă destul de neplăcut, în timp ce sug o cantitate relativ mare de sânge. Ce este o mușcătură de lipitori, cât de periculoasă este și ce să faci într-un astfel de caz?

O mușcătură de lipitori este periculoasă?

Orice terapeut va putea vorbi despre beneficiile mușcăturilor de lipitori. Cu toate acestea, un astfel de beneficiu este cu adevărat prezent dacă ne referim la viermi medicinali care sunt cultivați special pentru uz medical.

Dacă viermele trăiește în sălbăticie, atunci mușcătura lui poate fi periculoasă în felul său: cel mai bine este să-l evitați. [1]

În general, lipitorile sunt paraziți care dăunează animalelor, peștilor și pot, de asemenea, dăuna oamenilor - de exemplu, prin infectarea cu un fel de boală transmisă prin sânge. În plus, după o mușcătură, se dezvoltă adesea sângerări destul de severe, slăbind organismul viu. În natură, viermii care suge sânge infectează de obicei animalele artiodactile care vin în corpurile de apă pentru a bea apă. În același timp, grosimea semnificativă a pielii care trebuie mușcată nu sperie deloc lipitorile. Și mușcă pielea umană și mai ușor.

Care este pericolul pentru oameni? Reprezentanții sălbatici cu inele pot provoca dezvoltarea unei boli numite hirudinoză. Această încălcare apare din cauza influenței negative a componentelor salivare bioactive pe fondul pierderii unei anumite cantități de sânge a victimei. Puteți să vă liniștiți imediat: o astfel de boală este rară și nu se dezvoltă dintr-o singură mușcătură de lipitoare. Cel mai adesea suferă oamenii care încearcă să se angajeze independent și analfabet în hirudoterapie, folosind viermi nu speciali, ci obișnuiți.

O altă posibilă cauză a hirudinozei poate fi parazitismul lipitorilor. Cu toate acestea, nu se găsesc lipitori paraziți pe teritoriul țării noastre: astfel de viermi dăunători pot infecta o persoană, de exemplu, după o călătorie în străinătate. [2]

Epidemiologie

Lipitorile aparțin subclasei „anelide”. Habitatul lor de bază sunt corpurile de apă dulce, în principal cu apă stagnată.

Fauna mondială include mai mult de jumătate de mie de soiuri de lipitori: printre acestea, mai mult de 60 de specii pot fi găsite în Rusia și 25 de specii în Ucraina. Nu se știe cu exactitate câte lipitori sălbatici trăiesc pe teritoriul țării noastre, din moment ce vorbim de zeci de tone, iar acest calcul nu a fost efectuat niciodată.

Cele mai periculoase tipuri de lipitori se găsesc în țările sudice - de exemplu, în Ceylon, Malaezia, Sumatra, Borneo, Noua Guinee, Sri Lanka. [3]

Cauze Muscatura de lipitoare

Lipitorile sunt clasificate de oamenii de știință drept hematofage, ceea ce înseamnă că nu mănâncă altceva decât sânge. În principiu, sângele oricărui animal vertebrat este potrivit, totuși, se preferă mamiferele mari, inclusiv oamenii. [4]

Sistemul digestiv al viermelui este deschis cu o deschidere a gurii situată în segmentul de capăt anterior. Dacă te uiți în interiorul gurii, poți vedea mici formațiuni ușoare care reprezintă aparatul lipitor al maxilarului. Trei fălci sunt prezente aici: două dintre ele sunt laterale, iar una este dorsală. Dinții sunt mici și ascuțiți, mușcă fără probleme chiar și pielea destul de groasă.

După faringe urmează esofagul, iar apoi intestinul gastric cu mai multe camere, în care se acumulează sângele consumat. Datorită acestei acumulări, viermele este capabil să existe fără hrană câteva luni. Interesant este că sângele din stomacul de lipitori nu se coagulează, nu este afectat de bacterii și nu se deteriorează.

Intestinele lipitorilor sunt golite de mai multe ori pe zi.

Aparatul salivar merită o atenție deosebită, ale cărui concluzii sunt situate în jurul faringelui. Secretul salivar conține un număr mare de componente bioactive care pătrund în țesuturile mușcate de vierme. Saliva este secretată pe parcursul întregului act de sugere.

Lipitorile au abilități gustative, tactile și olfactive foarte dezvoltate, ceea ce ajută foarte mult la găsirea unei surse de hrană. In primul rand, viermele reactioneaza la miros: de aceea lipitoarea nu va musca niciodata o persoana care emana un miros stralucitor de detergent, parfum sau deodorant. Dacă nu există o aromă iritantă, atunci atacul are loc aproape imediat. Cea mai preferată aromă de lipitori este mirosul de sânge, la care există literalmente o reacție instantanee.

Factorii suplimentari care contribuie la atac sunt fluctuațiile apei provocate de animale mari sau de oameni. Zgomotul de la apropierea victimei este captat de viermi foarte repede, după care merg direct la sursa sonoră.

După lipirea de piele, mușcătura nu urmează imediat: mai întâi, lipitoarea trebuie să găsească cea mai caldă zonă cu o circulație mai intensă a sângelui capilar. Prin urmare, elementele inflamatorii de pe piele devin adesea locul de alegere.

Prin urmare, dacă o persoană intră în apă stagnantă fără o protecție adecvată, nu are mirosuri iritante (mai ales dacă există zgârieturi, inflamații și tăieturi cu aromă de sânge pe piele), atunci poate deveni o potențială victimă a unui atac de lipitori. [5]

Factori de risc

Odată aproape de un mamifer - și în special, cu o persoană, lipitorile nu mușcă pe toată lumea la rând. Ca un radar, sistemul lor olfactiv „ajustează” nu numai pentru a căuta, ci și pentru a sorta sursele de hrană din sânge. Ei sunt capabili să simtă aroma optimă pentru ei înșiși pe câteva zeci de metri. În același timp, mirosul care îi respinge este aroma detergenților și a produselor de curățare, a apei de toaletă, a parfumului, a coloniei, a deodorantului și a fumului de tutun. [6]

În general, următoarele categorii de populație sunt expuse riscului de a fi mușcate:

 • călători, turiști;
 • locuitorii zonelor umede și mlăștinoase;
 • iubitori de înot în rezervoare naturale, pe plaje spontane;
 • pescari, vânători.

Patogeneza

Pe părțile de capăt ale corpului lipitoriei există ventuze deosebite. Cel din față este format din patru până la cinci segmente, iar cel din spate este format din șapte segmente, ceea ce îl face mai puternic. După supt, viermele mușcă pielea: mușcătura poate pătrunde la o adâncime de un milimetru și jumătate până la doi milimetri, în timp ce secretul salivar pătrunde în țesuturi, care, printre altele, include substanța enzimatică hirudin, care inhibă coagularea sângelui. Proceselor. O lipitoare dintr-o mușcătură suge de obicei până la cinci mililitri de sânge. După „atacul” asupra pielii are loc o deteriorare mică, din care sângele și lichidul limfatic pot curge timp de câteva ore. În general, după ce „sângele” cade, din rană curge încă 5-30 ml de sânge. [7]

Compoziția secreției salivare de lipitori include de obicei astfel de substanțe enzimatice:

 • hialuronidază - o substanță care îmbunătățește permeabilitatea țesuturilor;
 • hirudină - o componentă care încetinește coagularea sângelui și blochează trombina;
 • componentă asemănătoare histaminei - asigură dezvoltarea inflamației locale pentru a îmbunătăți fluxul sanguin către țesuturile din zona mușcăturii;
 • substanțe, inhibitori ai enzimelor proteolitice - reduc răspunsul inflamator global al organismului;
 • complex de destabilizare – are efect antitrombotic prin blocarea agregării plachetare.

Alte componente ale secretului au un efect mai puțin pronunțat, sau efectul lor nu a fost pe deplin studiat în acest moment. [8]

Simptome Muscatura de lipitoare

Direct momentul mușcăturii de lipitori este însoțit de o senzație de arsură, a cărei intensitate variază în similaritate de la o arsură de urzică la o mușcătură de furnică sau țânțar. Astfel de senzații pot fi repetate periodic pe toată perioada până când viermele cade. Durata medie a actului de aspirare este de 20-40 de minute, iar după ce a căzut, sângele continuă să fie eliberat pentru mai mult timp. Sângerarea după lipitori poate fi oprită prin aplicarea unui bandaj strâns pe rană. [9]

Cum arată o mușcătură de lipitori? De obicei, aceasta este o rană adâncă de aproximativ un milimetru și jumătate, din care curge sânge. În acest caz, victima poate simți febră, disconfort general timp de câteva ore. Se poate forma un hematom pe piele în zona afectată, indicând că sângele a intrat în țesuturi: la început, pata este albăstruie, apoi culoarea se schimbă în galben și dispare complet în câteva săptămâni.

La locul mușcăturii se formează o cicatrice triunghiulară specifică, treptat devine palidă și dispare.

Eliberarea de sânge după căderea viermelor continuă de obicei timp de câteva ore și depinde de parametrii individuali de coagulare. Persoanele cu sensibilitate excesivă pot observa apariția de umflături, roșeață, mâncărime.

Mâncărimea este de obicei limitată la locul mușcăturii, dar poate fi și frecventă. Atât în primul cât și în al doilea caz, dispare complet în 3-4 zile. Condiția principală pentru strângerea cu succes a rănii este evitarea zgârieturilor și deteriorarea acesteia, pentru a preveni îmbinarea infecției.

Nu este greu să observi primele semne ale unui atac de lipitori, deoarece este dificil să nu fii atent la o senzație de arsură ascuțită. De obicei, o persoană apucă locul afectat și găsește acolo un „intrus”. Vom vorbi despre ceea ce trebuie făcut în acest moment și despre ceea ce absolut nu se poate face, vom vorbi mai jos.

În unele cazuri - de exemplu, dacă o persoană poartă pantofi, mușcătura unei lipitori de râu rămâne într-adevăr ignorată. Acest lucru se găsește adesea în rândul pescarilor atunci când „sângele” se târăște în cizme de cauciuc și se lipește de pielea piciorului. Într-o astfel de situație, problemele sunt detectate deja în momentul schimbării pantofilor. Principalul lucru este să nu intrați în panică și să nu rupeți parazitul din organism. În timpul ruperii, fălcile sale pot rămâne în rană, după care mușcătura inițial inofensivă a unei lipitori sălbatice va duce la iritația și infecția țesuturilor - probabilitatea de complicații va crește. [10]

Complicații și consecințe

Din fericire, cel mai adesea mușcăturile unice aduc disconfort pe termen scurt. În cel mai rău caz, puteți „câștiga” reacții alergice la o mușcătură de lipitori: acestea se manifestă prin mâncărime intensă, roșeață, umflarea zonei cutanate afectate. Toate aceste simptome sunt manifestări comune ale alergiilor. Deși aceste simptome sunt exprimate în moduri diferite: de exemplu, unii oameni pur și simplu mâncărime puțin de o mușcătură de lipitori, în timp ce alții au o reacție mult mai puternică, până la șoc anafilactic. [11]

Pentru a înțelege cât de grave pot fi consecințele, ar trebui să-ți asculți cu atenție corpul. Mâncărimi minore sau doar disconfort, fără adăugarea altor simptome dureroase, cel mai probabil nu vor fi însoțite de complicații. Dacă locul mușcăturii de lipitori este umflat semnificativ, locul mușcăturii de lipitori este umflat, există o creștere a temperaturii, apare slăbiciune generală și stare de rău, atunci se recomandă să vizitați un medic pentru o consultație. Poate vorbim despre o reacție de hipersensibilitate sau o alergie.

Mâncărimea ușoară de la o mușcătură de lipitori durează de obicei 3-4 zile, după care dispare treptat. Dacă senzațiile de mâncărime nu dispar, ci, dimpotrivă, cresc, atunci o vizită la medic ar trebui să urmeze fără greșeală și cât mai curând posibil. [12]

Rănile în sine după o mușcătură de lipitori pot fi amânate puțin mai mult decât de obicei. Cu toate acestea, pe toată perioada de vindecare, acestea nu trebuie să sângereze, să se înroșească, să se umfle, să se inflameze și, cu atât mai mult, ichorul și puroiul nu trebuie să iasă în evidență dintre ele. Aceste semne indică adesea adăugarea unei infecții - adică inflamația se dezvoltă de la o mușcătură de lipitori. Acest lucru se întâmplă adesea dacă o persoană se scaldă într-un iaz murdar sau se află în apă stagnantă infectată. Tratamentul inflamației ar trebui să fie efectuat într-un spital, iar în cazuri avansate, chiar trebuie să apelați la ajutorul unui chirurg.

Pentru a preveni dezvoltarea complicațiilor, chiar și o ușoară roșeață după o mușcătură de lipitori trebuie tratată cu orice dezinfectant: alcool, soluție de permanganat de potasiu, furacilină, fucorcină, clorhexidină etc.

Un alt tip de complicație este sângerarea după o mușcătură de lipitori, care poate fi fie mică și de scurtă durată, fie semnificativă și prelungită. Sângerarea ușoară este considerată una dintre variantele normei. Dar pierderea abundentă și prelungită de sânge, care este de obicei caracteristică persoanelor cu coagulare slabă a sângelui, poate duce la diferite consecințe adverse. Prin urmare, dacă sângele continuă să curgă din rană după un anumit timp după mușcătură, atunci este mai bine să consultați un medic și să luați măsuri pentru a opri sângerarea. [13]

Vânătăile după o mușcătură de lipitori indică faptul că sângele s-a scurs în țesuturi: este necesar să monitorizați această zonă și, dacă vânătaia crește în dimensiune, consultați imediat un medic.

Cât durează o mușcătură de lipitori? Sângele poate curge din zona deteriorată în 2-5 ore, dar rana în sine se vindecă mult mai mult - de la câteva zile la câteva săptămâni. O urmă de „atac” de lipitori poate rămâne pe piele timp de șase luni, ceea ce depinde de caracteristicile individuale ale corpului uman. [14]

Diagnostice Muscatura de lipitoare

Pentru început, medicul va trimite victima pentru testare:

 • analize generale de sânge;
 • coagulogramă (verificarea calității coagularii sângelui);
 • determinarea nivelului de zahăr din sânge.

Cu o imagine clinică neclară, se propune în mod standard să se efectueze diagnostice auxiliare:

 • procedura cu ultrasunete;
 • teste hormonale;
 • atragerea si consultarea specialistilor de specialitate.

Este important ca medicul să cunoască indicatorii de tensiune arterială ai pacientului, pentru a determina dacă are anemie. [15]

Diagnosticul diferențial se realizează cel mai adesea cu leziuni mecanice, boli vasculare, mușcături de insecte, rozătoare, crustacee.

Tratament Muscatura de lipitoare

Procedurile medicale pentru o mușcătură de lipitoare sălbatică se reduc de obicei la oprirea sângerării și prevenirea unei reacții alergice și a unei infecții.

Oprirea sângerării se realizează prin aplicarea unui bandaj strâns - adesea acest lucru este suficient. Medicamentele hemostatice sunt utilizate numai în cazuri severe.

Pentru a preveni dezvoltarea unui proces alergic, pacientului i se prescriu antihistaminice Suprastin, Tavegil, Zirtek, Fenistil.

Pentru a preveni infecția secundară, rana este tratată cu medicamente (opțional), cum ar fi o soluție de verde strălucitor, iod, fucorcină, o soluție slabă de permanganat de potasiu, o soluție de furacilină, peroxid de hidrogen. Puteți utiliza, de asemenea, soluții de alcool: tinctura de propolis, gălbenele, mullein etc.. Problema necesității de a lua antibiotice este decisă de medic în mod individual. [16]

Primul ajutor pentru o mușcătură de lipitori

Primul lucru de făcut atunci când se găsește o lipitoare pe corp este să o îndepărtezi. Nu este necesar să încercați să rupeți viermele, deoarece elementele corpului său pot rămâne în țesuturi și pot duce la dezvoltarea unui proces inflamator.

Este imposibil să tăiați parazitul cu un cuțit și alte obiecte de tăiere.

Nu puteți stropi suprafața rănii cu pământ, acoperiți-o cu o mlaștină, este chiar nedorit să turnați apă dintr-un rezervor, deoarece aceasta poate provoca o infecție secundară.

Și totuși, ce să faci după o mușcătură de lipitori?

 • Trebuie să forțezi viermele să te lase voluntar stropindu-l cu sare, tutun zdrobit, sau turnându-l cu alcool, vodcă, orice soluție de alcool (poți folosi chiar apă de colonie), oțet de masă.
 • Pentru a preveni pătrunderea infecției în țesuturi, rana trebuie tratată folosind peroxid de hidrogen, iod, verde strălucitor, fucorcină sau o soluție de alcool.
 • Aplicați un bandaj strâns pentru a opri sângerarea. Dacă sângerarea este abundentă, este important să solicitați imediat asistență medicală.

Dacă parazitul a intrat în interiorul corpului - în esofag, tractul respirator, tractul genital - atunci trebuie să contactați un specialist cât mai curând posibil, deoarece cu siguranță nu veți putea obține viermele pe cont propriu. După ce beți sânge, acesta va crește în dimensiune și va putea bloca canalele vitale, așa că trebuie să îl eliminați, cu cât mai devreme, cu atât mai bine. [17]

Medicamente care pot fi utile pentru o mușcătură de lipitori

Suprastin

Medicament antialergic pe bază de cloropiramină. Tabletele se iau cu alimente, 3-4 pe zi (nu mai mult de 4 bucăți pe zi). Cu apariția unui efect sedativ puternic, amețeli, cu scăderea tensiunii arteriale, Suprastin este oprit.

Zyrtec

Medicament antihistaminic pe bază de cetirizină. Luați pe cale orală 20 de picături o dată pe zi. Zyrtec are un efect secundar minor asupra sistemului nervos central, astfel încât tratamentul nu este de obicei însoțit de somnolență, oboseală, amețeli și dureri de cap.

Fenistil

Un medicament antialergic sistemic pe bază de maleat de dimetidenă, elimină bine mâncărimea și umflarea după mușcături. Cantitatea zilnică de medicament este de 3-6 mg (pentru trei doze). De obicei, luați 30 de picături de trei ori pe zi. Începutul tratamentului este adesea însoțit de somnolență, care dispare treptat.

Tinctură de ardei de apă

Agent hemostatic pe bază de plante, a cărui acțiune se datorează prezenței bioflavonoidelor în preparat. Tinctura reduce permeabilitatea capilară, normalizează structura pereților vaselor de sânge, elimină inflamația, accelerează coagularea sângelui. De obicei, luați 30-40 de picături de medicament de până la 4 ori pe zi, între mese. Reacții adverse posibile: cefalee, greață.

Vikasol

Medicamentul menadionă bisulfit de sodiu se referă la agenți hemostatici. Vikasol se administrează intramuscular, într-o singură doză de 10 mg, cu o doză zilnică maximă de 30 mg. Reacții adverse posibile: icter, tahicardie, reacții de hipersensibilitate.

Cum să opriți sângerarea la locul mușcăturii de lipitori?

Se întâmplă adesea ca după mușcături, umflături, pete roșii să rămână pe piele, iar sângele să fie eliberat din răni. O mică eliberare de sânge poate fi numită un proces natural, deoarece în timpul mușcăturii este activată o funcție enzimatică care previne coagularea sângelui. Nu doriți să vă pierdeți deloc propriul sânge, așa că trebuie să luați măsuri pentru a opri sângerarea. Trebuie să pregătiți oricare dintre aceste instrumente:

 • soluție verde strălucitor, fukortsin, soluție de iod sau alcool;
 • adeziv medical;
 • infuzie de scoarță de stejar sau oțet diluat;
 • unguent Salvator, ulei de brusture, vaselina sau glicerina.

Rana este tratată cu unul dintre mijloacele indicate, după care se aplică un bandaj strâns pe locul mușcat. În plus, deasupra poate fi plasat un pachet de gheață. Dacă sângerarea nu se oprește în mai mult de 10-12 ore, în ciuda măsurilor luate, atunci ar trebui să solicitați ajutor medical. [18]

Cum să ungeți mușcăturile de lipitori?

Cum să ungi mușcăturile pentru a accelera vindecarea și a scăpa de simptomele neplăcute de mâncărime și umflături? Există o serie de remedii eficiente care sunt vândute în oricare dintre farmacii:

 • unguent Rescuer - este un balsam universal cu acțiune absorbabilă, antimicrobiană, regeneratoare, accelerează vindecarea, inclusiv mușcăturile inflamate;
 • Unguentul Boro Plus este un antiseptic care vindecă rapid rănile la copii și adulți;
 • Fenistil-gel - un agent antialergic sub formă de gel (există și în picături și capsule), ajută la evitarea efectelor secundare după mușcăturile de lipitori (în special, elimină mâncărimea);
 • Bepanten este un remediu universal cu efect activ de vindecare, hidratare și regenerare;
 • Epidel - o cremă antiinflamatoare care oprește dezvoltarea locală a inflamației, reduce manifestările de mâncărime și arsuri ale pielii;
 • Unguentul cu hidrocortizon este un agent hormonal de uz extern care prezinta efecte imunosupresoare, antialergice, antiinflamatorii si antiexudative; nu este potrivit pentru utilizare pe termen lung.

Tratament alternativ

Există multe rețete de medicină alternativă care pot fi folosite cu succes pentru mușcăturile de lipitori și din diferite locuri. Prin urmare, ar trebui să vă concentrați pe tipurile de plante care sunt prezente în zona dvs. Dacă remediul ajută, dar slab, atunci este mai bine să îl schimbați și să schimbați cu altul.

 • Cu sângerări severe ale rănii, se prepară un decoct din coajă sau rizom de arpaș: se toarnă 30 g de materie primă cu apă clocotită (200 ml), se lasă timp de 15-17 minute, se filtrează și se ia 1 lingură. L. La fiecare oră, până când sângerarea se oprește complet.
 • Se aplică loțiuni cu un decoct de coajă de stejar: se toarnă 10 g coajă cu un pahar de apă clocotită, se fierbe 20 de minute și se filtrează.
 • Mănâncă căpșuni pe stomacul gol (trebuie să mănânci cel puțin 4-8 linguri de fructe de pădure o dată).
 • Aplicați iarbă de șoricel pură mestecată sau zdrobită pe locul mușcat.
 • În timpul zilei, ei beau ceai pe bază de frunze de urzică sau șoricelă.

Tratament pe bază de plante

 • Pentru a accelera vindecarea, pe rană se aplică o frunză spălată de urzică sau arsură.
 • Pregătiți o infuzie de șoricelă: turnați 250 ml apă clocotită 1 lingură. L. Planta zdrobita, infuzata o jumatate de ora, filtrata si folosita la spalaturi si lotiuni.
 • Pătrunjelul este adăugat în toate felurile de mâncare, mâncați-l până când starea este complet normală.
 • Pregătiți o pulbere pe bază de scoarță de salcie. Luați 1 g înainte de culcare cu apă.
 • Pregătiți o infuzie de frunze de căpșuni: 1 lingură. L. Frunze se toarnă 200 ml apă clocotită, se lasă să se răcească, se filtrează. Folosit pentru spălarea și ștergerea rănilor.
 • Aplicați frunze proaspete de cireș pe mușcături.

Datorită prezenței unei cantități mari de taninuri, galbenele este folosită cu succes pentru a opri sângerarea. Infuzia plantei se prepară după cum urmează: 2 linguri. L. Flori se toarnă un pahar cu apă clocotită, se acoperă cu un capac și se insistă până se răcește. Luați 2 linguri. L. Fonduri de trei ori pe zi înainte de mese. În plus, infuzia poate fi folosită pentru spălarea zonelor deteriorate de mușcături.

Se poate prepara si o tinctura din galbenele: 1 lingura. L. Flori se toarnă 100 ml de vodcă, ținută la loc cald timp de zece zile, filtrată, storsă. Luați 30 de picături de tinctură de trei ori pe zi înainte de mese. Pentru a pregăti o soluție pentru spălare, diluați 1 parte din tinctură în 10 părți apă rece.

Homeopatie

Diferite mușcături de insecte și paraziți trec cel mai adesea fără consecințe și terapie specifică, dar în unele cazuri trebuie să căutați ajutor calificat. Este deosebit de periculos atunci când o mușcătură de lipitori cade pe gât și pe față - în primul rând din cauza riscului ridicat de edem al țesuturilor moi și a dezvoltării de alergii. Dacă este cu adevărat nevoie de ajutor, atunci remediile homeopate dovedite vă vor ajuta să câștigați timp. Dar trebuie amintit că aceste medicamente nu sunt capabile să înlocuiască îngrijirea medicală de urgență.

 • Apis mellifica este un remediu pe bază de venin de albine, eficient în special pentru edem.
 • Arnica montana este un medicament eficient, din care o picătură este picurată în rană, după care simptomele neplăcute ar trebui să dispară.
 • Cantharis este un remediu pentru ameliorarea unei reacții inflamatorii în zona mușcăturii.
 • Carbolicum acidum - se foloseste in cazul asocierii unor simptome comune, precum slabiciune generala, mancarimi pe tot corpul, eruptii cutanate, insuficienta respiratorie.
 • Lachesis - ajută la o mușcătură dureroasă, la colorarea zonei afectate într-o culoare violet închis.
 • Ledum palustre - este considerat unul dintre principalele remedii homeopate pentru tratamentul oricăror mușcături. Poate fi folosit ca medicament de prim ajutor.
 • Tarentula cubensis este un remediu pentru tratamentul mușcăturilor infectate dureroase.

Profilaxie

Prevenirea mușcăturilor de lipitori nu este atât de dificilă pe cât pare la prima vedere. Principalul lucru este să urmați câteva reguli simple de siguranță:

 • Nu ar trebui să înotați în rezervoare potrivite pentru habitatul lipitorilor - în primul rând, este apă stagnantă în iazuri, lacuri, bălți.
 • Când vizitați țări în care trăiesc viermi periculoși pentru oameni, este indicat să evitați înotul în rezervoare naturale, preferând piscinele sau plajele speciale îngrădite.
 • Dacă totuși trebuie să vă scufundați într-un corp de apă natural care stagnează, atunci trebuie să purtați un costum de protecție special.
 • Scăldatul în orice rezervor natural trebuie finalizat printr-o examinare atentă a pielii.
 • Deoarece unele specii de lipitori aleg să trăiască pe coastă, și nu apa în sine, trebuie să vă apropiați de rezervoare cu atenție, cu respectarea măsurilor de protecție: trebuie să vă protejați în special picioarele, brațele, gâtul. Dacă faci o plimbare lungă în natură în zone cu un climat cald și umed, în zone cu vegetație tropicală densă, atunci trebuie să porți cizme de cauciuc sau pantaloni strâmți înfășurați în pantofi și șosete.
 • Segmentul inferior al pantalonilor poate fi tratat cu ftalat de dimetil sau indalon: aceasta va speria viermii. Un efect similar se remarcă dacă pantofii sunt bine lubrifiați cu săpun lichid parfumat, iar corpul este tratat cu apă de toaletă sau deodorant cu miros pronunțat și persistent.
 • Dacă trebuie să petreci noaptea în natură, și există posibilitatea ca lipitorile să intre în cort, atunci trebuie să pui mai multe fâșii de pânză cu sare în fața intrării acesteia pentru a o speria.

Prognoză

O astfel de complicație a mușcăturilor de lipitori, cum ar fi hirudinoza, apare în principal în țările de actualitate. Pe teritoriul spațiului post-sovietic, această boală nu este obișnuită.

Starea prelungită a lipitorilor pe corp, precum și prezența lor în număr mare, pot duce la pierderi considerabile de sânge, dezvoltarea anemiei, dureri de cap severe și slăbiciune generală.

Unele lipitori periculoase pot purta boli precum tifoidul și paratifoidul, în timp ce agenții cauzali ai acestor boli pot exista în interiorul parazitului timp de 1-3 luni.

Pe lângă problemele de mai sus, rana mușcăturii este uneori supusă unei infecții secundare, care este deosebit de periculoasă pentru dezvoltarea proceselor purulente.

Este de remarcat faptul că complicațiile vocale sunt înregistrate în principal în țările cu un climat cald și umed. Pe teritoriul țării noastre, o mușcătură de lipitori are de obicei un prognostic favorabil.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.