^

Sănătate

A
A
A

Investigarea fagocitozelor

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Fagocitoza este absorbția de către celulă a particulelor mari vizibile într-un microscop (de exemplu, microorganisme, virusuri mari, organisme de celule deteriorate etc.). Procesul de fagocitoză poate fi împărțit în două faze. În prima fază, particulele se leagă de suprafața membranei. În a doua fază, are loc absorbția reală a particulei și distrugerea acesteia. Există două grupuri principale de celule fagocitare - mononucleare și polinucleate. Neutrofilele polinucleare constituie prima linie de protecție împotriva intrării în organism a unei varietăți de bacterii, ciuperci și protozoare. Ei distrug celulele deteriorate și moarte, participă la procesul de înlăturare a celulelor roșii din sânge și de curățare a suprafeței plăgii.

Studiul fagocitoza este important în analiza complexă și diagnosticul stărilor de imunodeficiență: recidivanta frecvent procese inflamatorii cronice, vindecarea rănilor pe termen lung, tendința de a complicațiilor postoperatorii. Studiul sistemului de fagocitoză ajută la diagnosticarea stărilor de imunodeficiență secundară cauzate de terapia medicamentoasă. Cea mai informativă pentru evaluarea activității fagocitozei este numărul fagocitar, numărul de fagocite active și indicele de completare a fagocitozei.

Activitatea fagocitară a neutrofilelor

Parametrii care caracterizează starea de fagocitoză.

  • Numărul fagocitar: norma este de 5-10 particule microbiene. Numărul fagocit este numărul mediu de microbi absorbiți de un singur neutrofil din sânge. Caracterizează capacitatea de absorbție a neutrofilelor.
  • Capacitatea sanguină fagocitară: norma este de 12,5-25 × 10 9 pentru 1 litru de sânge. Capacitatea de sânge fagocitară este numărul de microbi care pot absorbi neutrofilele 1 litru de sânge.
  • Indicele fagocitar: norma este de 65-95%. Indicele fagocitar este cantitatea relativă de neutrofile (exprimată în procente) implicată în fagocitoză.
  • Numărul de fagocite active: norma este de 1,6 - 5,0 × 10 9 în 1 litru de sânge. Numărul de fagocite active este numărul absolut de neutrofile fagocitare în 1 litru de sânge.
  • Indice de completare a fagocitozelor: norma este mai mare decât 1. Indicele de completare a fagocitozelor reflectă capacitatea de digerare a fagocitelor.

Activitatea fagocitară a neutrofilelor crește de obicei la debutul procesului inflamator. Reducerea acestuia conduce la inflamație cronică și la menținerea procesului autoimun, deoarece distrugerea funcției de distrugere și eliminare a complexelor imune din organism este întreruptă.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.