^

Sănătate

Inhalarea tusei pentru tuse uscata si umeda

, Editorul medical
Ultima examinare: 07.11.2022
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Tusea este unul dintre acele simptome neplăcute care nu te lasă să uiți de tine nici măcar un minut. Este deosebit de dificil atunci când o tuse ușoară și un singur impuls de a tusi conținutul tractului respirator se transformă într-o tuse paroxistică dureroasă sau constantă uscată / neproductivă. Acesta nu poate fi un accident, deoarece o astfel de tuse este un indicator sau o consecință a unui organism nesănătos și a iritației căilor respiratorii, o reacție reflexă menită să ajute la eliminarea agenților patogeni, alergenilor și a altor substanțe străine din plămâni și bronhii. Și inhalările de tuse sunt una dintre modalitățile de a vă ajuta corpul în această sarcină dificilă.

Ai nevoie de inhalare pentru tuse?

Inhalarea este o metodă simplă și relativ sigură de administrare a medicamentelor sau alternativelor prin inhalarea de vapori sau amestecuri de gaze. Amintiți-vă că oxigenul este și un gaz, iar aerul atmosferic pe care îl inhalăm include mai multe gaze simultan în proporții diferite, dar prin amestec de gaze pentru inhalare înțelegem o suspensie de particule de masă medicinală în aer.

Inhalațiile naturale, bazate pe inhalarea aerului curativ în stațiuni sau într-o pădure de conifere, sunt recunoscute de medici ca fiind de sănătate generală și preventivă. Dar pentru tratamentul bolilor acestea nu sunt de obicei suficiente, așa că trebuie să recurgeți la introducerea artificială a compușilor medicinali în tractul respirator.

Tratamentul prin inhalare este utilizat fie în scopul exercitării unui efect inhibitor asupra organismului (anestezie prin inhalare), fie pentru boli ale căilor respiratorii de natură inflamatorie (răceli, alergii). Dar întrebarea dacă sunt necesare inhalări atunci când tuse rămâne relevantă chiar și din această poziție. La urma urmei, acest simptom poate avea un caracter diferit. Așa se deosebesc tusea umedă și tusea uscată, iar aceasta din urmă poate fi neproductivă sau fără producție de spută (chizătoare, lătrat).

Cu o tuse umedă, când sputa se desprinde fără dificultate, tratamentul prin inhalare este irelevant și uneori periculos. La urma urmei, stimularea suplimentară poate provoca blocarea bronhiilor cu secreții, bronhospasm, asfixie. Dar cu o tuse uscată și neproductivă, un astfel de tratament va fi pe măsură.

Inhalațiile de tuse, în funcție de medicamentele și formulările selectate, pot avea un efect diferit:

 • extinde bronhiile, ceea ce facilitează excreția sputei și,
 • reduce vâscozitatea mucusului inflamator și reduce puterea aderenței acestuia la epiteliul bronhiilor,
 • ameliorează inflamația și, prin urmare, iritarea mucoasei bronșice. Toate acestea ar trebui să contribuie la eliminarea excesului de mucus și agenți patogeni din tractul respirator,
 • reduce viabilitatea microbilor care cauzează boli.

Inhalatoarele ajută la tuse?

Nu există un răspuns fără echivoc la această întrebare, deoarece totul depinde de selecția corectă a compoziției de inhalare și de reacția organismului la aceasta. Medicii înșiși recomandă fără echivoc inhalarea pentru tuse uscată și neproductivă, deoarece aceasta este una dintre cele mai rapide modalități de a atenua starea pacientului. Aceasta este o metodă de tratament relativ sigură, deoarece medicamentul practic nu intră în fluxul sanguin și nu are un efect sistemic pronunțat. Dar metoda de inhalare ajută la livrarea compoziției terapeutice direct la leziune, ceea ce oferă un rezultat rapid și adesea destul de decent.

Indicații pentru procedură

După cum am observat deja, tusea poate fi uscată (neproductivă) și spută. Tacticile de tratament în ambele cazuri sunt diferite, dar atunci când prescriu un tratament de inhalare, medicii acordă atenție nu numai naturii tusei, ci și cauzei acesteia.

Inhalarea la tuse cu spută nu este întotdeauna necesară. Dacă mucusul pleacă ușor cu o tuse neintensă, organismul nu are nevoie de ajutor. Aici este important de observat că natura simptomului nu se schimbă. Băutura caldă din belșug și masajul ajută la facilitarea expectorației.

Dacă sputa se acumulează în bronhii, dar este foarte dificil să o tusești, tusea provoacă dureri în gât și de-a lungul tractului respirator, inhalarea tusei cu mucolitice și expectorante este exact ceea ce este necesar pentru a ameliora starea pacientului. Astfel de proceduri sunt relevante atât pentru răceli, cât și pentru tuse alergică, deoarece alergiile sunt un fel de reacție inflamatorie cauzată de un anumit iritant.

Inhalațiile dintr-o tuse uscată de lătrat sunt prescrise numai după studierea cauzei simptomului și momentul apariției acestuia. Aceasta este o reacție la iritația bronhiilor, care apare de obicei ca răspuns la un atac viral. La începutul bolii, un simptom poate apărea în paralel cu sau fără durere în gât. Răspândirea inflamației la corzile vocale provoacă apariția unui lătrat aspru la tuse.

Destul de repede, tusea se transformă într-una productivă, iar în această etapă trebuie să fii atent. Dacă sputa este separată cu dificultate sau în cantități mici (tuse neproductivă), este necesar să se faciliteze secreția acesteia și să se mărească productivitatea tusei. Cu un simptom neproductiv, se preferă medicamentele care stimulează producția de mucus și optimizează proprietățile reologice ale acestuia.

Destul de des se întâmplă ca o persoană să fi fost bolnavă, dar tusea nu a dispărut. Dar atunci când tuși, nimic nu este deja excretat din bronhii. Simptomul neplăcut rămas și iritația gâtului care nu a trecut complet, epuizează persoana deja slăbită de boală. În acest caz, nu este indicat să folosiți mucolitice sau agenți secretori în inhalații. Dar medicamentele antiinflamatoare și cele care suprimă reflexul tusei (de exemplu, lidocaina) vor fi potrivite.

Inhalațiile cu antitusive sunt adesea prescrise copiilor dacă un simptom dureros împiedică copilul să doarmă și să mănânce, epuizează copilul, împiedicând o recuperare rapidă.

Pentru răceli, medicii prescriu adesea inhalații pentru curgerea nasului și tuse. Cu nasul care curge, medicamentele antiinflamatoare și mucoliticele sunt relevante, dar sunt folosite pentru congestia nazală pentru a ușura respirația. Evacuarea lichidului nu trebuie tratată prin inhalare.

Inhalațiile de tuse pot fi efectuate în moduri diferite, prin urmare, se disting procedurile uscate și umede, acestea din urmă sunt împărțite în umede, cald-umedă și cu abur. Dacă pacientul nu are o temperatură, puteți alege oricare dintre opțiuni. Cu o creștere a termometrului la 37,5 grade, este mai bine să uitați de procedurile termice.

Inhalațiile de tuse la temperaturi peste 37,5 grade pot fi efectuate numai cu permisiunea unui medic care utilizează un nebulizator. În acest caz, inhalațiile uscate și umede (până la 30 de grade) sunt relevante, dacă pacientul nu are contraindicații.

O creștere a temperaturii este de obicei asociată cu infecții virale, dar uneori o astfel de reacție a organismului poate apărea și ca răspuns la introducerea bacteriilor în tractul respirator. Dacă testele arată prezența unei infecții bacteriene, pe lângă altele, se prescriu inhalații cu antibiotice. Cu inflamație severă și edem, sunt prescriși agenți hormonali (corticosteroizi inhalatori).

Preparare

Când vine vorba de pregătirea pentru o inhalare de tuse, toată lumea se gândește imediat la compoziția terapeutică, lipsind un detaliu important. În primul rând, trebuie să vă gândiți nu la cum și cum să tratați tusea, ci la cunoașterea unui diagnostic de încredere și a cauzei bolii. Primul pas în pregătirea pentru inhalare ar trebui să fie consultarea unui specialist și efectuarea studiilor de diagnosticare necesare (dacă este necesar).

Este important să se cunoască nu numai numele bolii, ci și agentul cauzal al acesteia. De exemplu, inhalațiile cu antibiotice se efectuează numai pentru boli bacteriene sau un curs complicat al celor virale. În cele mai multe cazuri, bolile respiratorii sunt de natură virală și, cu un tratament adecvat în timp util, trec fără complicații.

Dacă medicul a prescris tratament prin inhalare, el va recomanda și medicamente, iar uneori mijloace alternative care ajută la această boală și sunt potrivite pentru inhalare. Va fi necesar doar să decideți asupra metodei de desfășurare a procedurii (cu sau fără inhalator) și să pregătiți corespunzător compoziția de inhalare.

Deci pentru proceduri cu abur, decocturi de ierburi și cartofi, uleiuri esențiale vindecătoare, sifon. Decocturile sunt încălzite la o temperatură de 45 de grade, iar uleiurile sunt picurate în apă fierbinte.

Dacă nu folosiți un inhalator, este foarte important să aveți grijă de vasele care vor conține compoziția curativă și accesoriile necesare (un prosop pe cap pentru inhalarea aburului, deși medicii consideră că această variantă de tratament este destul de periculoasă din cauza riscul de hipoxie și arsuri faciale).

Dacă se folosește un dispozitiv special pentru inhalare, trebuie să vă asigurați că este curat, dacă este necesar, asamblați componentele împreună și verificați performanța dispozitivului. Dacă utilizați inhalatorul pentru prima dată, este important să studiați cu atenție instrucțiunile pentru acesta și să tratați interiorul rezervorului și al muștiului cu compuși antiseptici.

Tehnică Inhalarea tusei pentru tuse uscata si umeda

Dacă o persoană se află într-un spital, nu trebuie să se înarmeze cu cunoștințe despre tehnica inhalării tusei. Personalul medical se ocupă de asta, iar pacientul nu poate decât să-și îndeplinească clar cerințele. Dar, în majoritatea cazurilor, inhalarea se efectuează acasă, deoarece această procedură este eficientă pentru multe boli ale sistemului respirator care nu necesită spitalizare. Și dacă nu există nicio rudă medicală acasă, vrând-nevrând trebuie să căutați informații despre cum să efectuați corect procedura.

Luați în considerare tehnica și caracteristicile inhalațiilor de diferite tipuri.

Inhalarea de abur pentru tuse

Inhalarea aburului este considerată a fi una dintre metodele medicinei alternative, cea mai eficientă în bolile tractului respirator superior. Aerul cald umed, care intră în tractul respirator prin gură, hidratează și înmoaie membrana mucoasă, face sputa mai puțin vâscoasă, atenuează simptomele bolii și adăugarea de compuși vindecători în apă poate obține, de asemenea, un efect terapeutic.

Compozițiile pentru inhalarea cu abur pot fi: decoct de cartofi, infuzii și decocturi de ierburi și preparate medicinale, apă minerală, o soluție slabă de sifon, uleiuri esențiale, propolis și chiar balsamul parfumat Zvezdochka cunoscut încă din epoca sovietică. Este important de înțeles că soda este un excelent antiseptic și emolient, majoritatea plantelor medicinale au proprietăți antiinflamatoare și dezinfectante, propolisul este o componentă antimicrobiană puternică, apa minerală înmoaie și hidratează mucoasele, iar aburul de cartofi este un remediu general recunoscut care are un efect benefic asupra sistemului respirator, eliminând fenomenele congestive la nivelul bronhiilor.

Inhalațiile cu cartofi de tuse sunt sigure pentru copii și femeile însărcinate care nu sunt potrivite pentru medicamente și ierburi care pot provoca reacții alergice. Nu este greu și chiar plăcut să le duci la îndeplinire, dacă nu exagerezi cu temperatura compoziției. Foarte util pentru tusea uscată.

Pentru a pregati compozitia luam 3 cartofi medii, ii spalam si ii punem la fiert in apa pana se inmoaie, dupa care framantam putin sau folosim doar un decoct. Poti respira abur peste o cratita sau orice alta ustensila in care s-a turnat bulionul, dupa ce l-ai racit putin pentru ca aburul sa nu arda pielea cand trebuie sa te apleci peste cratita. Pentru a preveni disiparea aburului, iti poti acoperi capul cu un prosop, lasand liber marginea de jos pentru ca aerul sa patrunda sub el.

Se crede că pentru un adult este suficient să respire aburul de cartofi timp de 10-15 minute. Pentru un copil este suficientă o procedură de 3-5 minute.

Prin analogie, inhalațiile de abur sunt efectuate cu decocturi și infuzii de ierburi. Bulionul preparat se răcește mai întâi ușor. Pentru prepararea infuziei, iarba se toarnă cu apă clocotită și se lasă la infuzat la căldură, după care se lasă să se răcească puțin. De obicei, ierburile pentru inhalare pentru tuse sunt luate în următorul raport: pentru 1 pahar de apă, 1 lingură. Ierburi sau ierburi tocate.

Pentru procedurile de inhalare, pot fi recomandate următoarele plante:

 • Muşeţel. Inhalațiile de tuse cu această plantă, care are un efect antiseptic ușor și antiinflamator pronunțat, sunt eficiente pentru tusea uscată și umedă, curgerea nasului și durerile în gât. Bulionul se prepară după schema de mai sus într-o baie de apă timp de 20-30 de minute, după care se ajustează cu apă fierbinte fiartă la un volum de 1 litru.
 • Eucalipt pentru tuse. Inhalațiile se pot face folosind infuzie de plante auto-preparată, tinctură de alcool de farmacie, ulei esențial de plantă. Pentru prepararea infuziei, raportul dintre componente este standard. După 15 minute de infuzie, adăugați 3 căni de apă fierbinte în vase și efectuați inhalații. Tinctura de alcool poate fi folosită într-un inhalator, dar în acest caz se adaugă nu în apă fierbinte, ci în ser fiziologic la temperatura camerei (15 picături pe pahar de clorură de sodiu).
 • Inhalare cu salvie pentru tuse. Planta este foarte populară în tratamentul tusei, deoarece este bogată în uleiuri esențiale, datorită cărora are proprietăți antiinflamatorii, tonice, antiseptice și expectorante. Iarba în formulările de inhalare este utilizată atât independent, cât și în combinație cu altele, de exemplu, cu mușețel și mentă. Se prepară un decoct pentru inhalare după cum urmează: 2 linguri. Ierburile (sau 1 lingura de salvie si musetel) se toarna cu un pahar cu apa clocotita si se tin la foc mic 2-3 minute, dupa care se scot. Strecurat și suficient de răcit, bulionul poate fi folosit în inhalatoare sau poate respira vapori vindecători peste un bol.

Ierburile de mai sus sunt universale, ele pot fi folosite pentru a prepara o compoziție de inhalare pentru orice tuse. Cu o tuse uscată, ar trebui să acordați atenție plantelor care cresc cantitatea de spută secretată, contribuie la îndepărtarea mai ușoară a acesteia, ameliorează iritația mucoasei și fac tusea mai puțin dureroasă: poal, tei, trifoi, mușchi de ren, mullein. Cu o tuse umedă cu excreție dificilă de spută, puteți oferi: cimbru, pulmonar, mentă, fenicul, ienupăr, nădejde, ace, muguri de pin, lavandă.

În medicina alternativă, preparatele din plante sunt folosite și pentru inhalare pentru tuse. Cu o selecție corectă a plantelor, acestea se vor întări reciproc reciproc, iar efectul va fi mai puternic. În plus, plantele cu efecte terapeutice diferite pot fi combinate în colecții, primind un tratament pentru aproape toate simptomele în același timp.

Pentru tratamentul prin inhalare al tusei neproductive se poate recomanda urmatoarea colectare: frunze de eucalipt, poal, menta si salvie, muguri de mesteacan, iarba de oregano, flori de musetel in cantitati egale. 1 lingura colectare într-un pahar cu apă clocotită. Compoziția infuzată este filtrată și răcită la o temperatură de cel mult 70 de grade.

În mod ideal, pentru inhalarea aburului de tuse, se recomandă utilizarea compozițiilor cu o temperatură în intervalul 40-50 de grade. La o temperatură mai mare, nu vă aplecați peste vasele aburinde și acoperiți strâns cu un prosop, deoarece acest lucru poate duce la arsuri la nivelul feței și mucoaselor ochilor.

Cu ajutorul acestei colecții, puteți obține simultan următoarele efecte: hidratarea membranei mucoase și ameliorarea iritației, eliminarea durerii în gât și umflarea tractului respirator, subțierea sputei și o scădere vizibilă a activității agenților patogeni.

De asemenea, cu tuse uscată, se pot recomanda următoarele taxe:

 • Iarbă coltsfoot, frunze de mentă, flori de tei și calendula.
 • Frunze de zmeura, salvie si menta.
 • Flori de musetel si calendula, sunatoare si calendula.
 • Flori de tei, zmeură, coltsfoot (pentru bronșită).

Pentru a înmuia mucoasa și a facilita eliminarea sputei, bicarbonatul de sodiu poate fi adăugat la compoziția de plante finită pentru inhalare imediat înainte de procedură, care este deosebit de eficient pentru bronșită.

În timpul sarcinii, este foarte important să selectați cu atenție ierburile, deoarece unele dintre ele pot provoca contracții uterine și avort spontan. Medicii consideră că următoarele plante sunt optime pentru tratamentul prin inhalare a viitoarelor mame:

 • Pentru tratarea tusei uscate: musetel, sunatoare, cimbru, marshmallow, patlagina.
 • Pentru tratarea tusei umede dificile: eucalipt, șoricelă, sfoară, rozmarin sălbatic.

Caracteristici ale inhalării de abur

Atunci când inhalați abur, este foarte important să respectați o dietă specială. Nu puteți efectua procedura mai devreme de 1,5 ore după masă. Și după procedură, ar trebui să vă abțineți de la a mânca alimente și apă timp de 40-60 de minute, permițând particulelor soluției de inhalare să acționeze pe suprafața mucoasei pentru mai mult timp.

În timpul procedurii, trebuie să respiri suficient de profund, dar uniform, evitând o respirație prea profundă. În timp ce inhalați, țineți respirația pentru câteva minute. Respirația superficială este inacceptabilă atunci când vine vorba de tratarea tusei. Nu poți să vorbești și să fii distras de alte lucruri. Este important să vă concentrați pe procedură și pe respirația adecvată.

Pentru tratamentul tusei, există un model special de respirație în timpul inhalării. Inhalarea se face pe gură, iar expirația se face cel mai bine pe nas.

Folosind formulări din plante pentru inhalare, nu trebuie să vă gândiți că cu cât concentrația soluției este mai mare, cu atât mai bine. Toate decocturile și infuziile sunt diluate cu apă, cel mai adesea într-un raport de 1: 3.

Temperatura compoziției de inhalare pentru adulți se recomandă să fie menținută în intervalul 40-50 de grade, în unele cazuri, dacă natura colecției de plante o cere, aceasta poate fi ridicată la 70 de grade, dar este necesară precauție maximă. Pentru copii, temperatura optimă este de 30-40 de grade. Mai mult, cu cât copilul este mai mic, cu atât temperatura ar trebui să fie mai mică. Pentru copiii mici, inhalațiile sunt în general dificile, așa că este mai bine să obțineți un dispozitiv special - un inhalator.

Pentru a evita arsurile, aplecarea asupra vaselor cu o soluție fierbinte nu ar trebui să fie mult. Distanța optimă este de aproximativ o jumătate de metru.

Îmbrăcămintea ușoară, largi, confecționată din țesături naturale, este potrivită pentru inhalare. Este foarte important ca acesta să nu strângă gâtul și să nu interfereze cu respirația profundă.

În ceea ce privește durata inhalării aburului, medicii recomandă pentru adulți - 5 minute, pentru copii - 2-3 minute.

Pentru eficacitatea inhalării aburului, este important să nu întrerupeți procedura de respirație. Sub prosop, este creat special efectul unei saune, care nu este recomandat să „pleacă” înainte de sfârșitul procedurii. Dacă există dificultăți de respirație, inhalarea este finalizată din timp.

Nu toți oamenii tolerează bine efectul creat sub prosop. Ca opțiune, puteți lua în considerare și alte modalități de a efectua inhalarea aburului:

 • utilizarea unei pâlnii, care asigură o direcție îngustă de mișcare a vaporilor de vindecare,
 • utilizarea unui fierbător cu un capac strâns și un tub de cauciuc pus pe gura de scurgere,
 • inhalare peste un termos.

În același timp, se poate prepara o compoziție de inhalare în același recipient, folosind apă purificată, distilată sau fiartă pentru prepararea acesteia.

Uleiuri esențiale pentru inhalarea tusei

Tratamentul tusei cu ierburi presupune utilizarea atât a plantelor, cât și a florilor, precum și a uleiurilor esențiale în formulările de inhalare. Nu degeaba se aleg plante bogate in uleiuri pentru inhalare: eucalipt, menta, salvie, cimbru, conifere etc.

Uleiurile esențiale pentru inhalarea tusei pot fi achiziționate din farmacii și magazine. Ele sunt utile prin faptul că contribuie la descompunerea sputei și stimulează excreția acesteia, ameliorează inflamația, luptă eficient împotriva microorganismelor patogene care provoacă boli și iritații la nivelul gâtului și vindecă rănile. De asemenea, uleiurile esențiale calmează mucoasa inflamată, reducând numărul de atacuri dureroase de tuse, calmează sistemul nervos și normalizează somnul, care este atât de necesar pentru recuperarea organismului bolnav.

În tratamentul tusei, se folosesc uleiuri de cardamom, mentă, chiparos, anason, rozmarin, mușețel și salvie. Un efect benefic în bolile infecțioase însoțite de tuse va avea și esteri de brad, cedru, pin, eucalipt, arbore de ceai. Cu o toleranță bună, toate sunt aprobate pentru utilizare în copilăria timpurie și în timpul sarcinii.

Cu uleiurile esențiale se pot efectua 2 tipuri de inhalații: rece și fierbinte, sau mai degrabă cald-umede, deoarece la temperaturi ridicate (peste 40 de grade) eterii își pot pierde proprietățile curative. Inhalațiile rece uscate se efectuează folosind dispozitive precum o lampă de aromă, un ventilator de aromă, un medalion de aromă etc. Alternativ, puteți aplica câteva picături de ulei pe o batistă sau o pernă. Dar, în același timp, nu va fi foarte convenabil să respiri pe gură, ceea ce este o condiție pentru eficacitatea tratamentului tusei. Este important să ne amintim că timpul de inhalare de la o tuse ar trebui să fie inhalat pe gură.

Inhalațiile cald-umede se bazează pe utilizarea apei (1 litru este suficient), la care se adaugă 3 picături din oricare dintre uleiurile recomandate. Acoperit cu un prosop, inspirați vaporii vindecători timp de 10 minute.

Pentru tratamentul copiilor, o lampă cu aromă sau o altă metodă populară este mai potrivită. Adăugați 4 picături de eucalipt, arbore de ceai sau alt ulei cu efect antibacterian într-un pahar cu apă fierbinte și lăsați-l în camera în care se află pacientul. Astfel, este posibil să tratați o tuse și să dezinfectați camera.

Inhalațiile de tuse cu uleiuri esențiale sunt supuse acelorași cerințe ca și pentru cele cu abur: respectarea regimurilor alimentare și dozarea compoziției de inhalare, respirație adecvată în timpul procedurii cu inhalare pe gură. Durata procedurii ar trebui să fie de 10 minute. De obicei, inhalațiile cu uleiuri se efectuează 1 dată pe zi. Este mai bine să nu folosiți mai multe uleiuri în același timp, decât dacă rețeta selectată o cere.

Inhalațiile nu se efectuează pe stomacul plin, pentru a nu provoca un reflex de gag și pentru a nu distrage atenția tractului gastrointestinal de la activitatea sa de procesare a alimentelor. Dar chiar și pe stomacul gol, astfel de proceduri nu pot fi efectuate, mai ales când te gândești că în următoarea oră va trebui să renunți la mâncare.

Inhalatii de apa minerala

Există o metodă de tratament care este aprobată de medici. Apa minerală în inhalarea tusei nu este doar o sursă de apă curată necesară pentru umezirea mucoasei respiratorii și spută subțire. Contine minerale utile necesare functionarii normale a organismului. Acesta este un depozit de substanțe unice care măresc forțele interne ale organismului pentru a lupta împotriva bolii și au un efect benefic asupra mucoasei respiratorii, reducând inflamația și umflarea, contribuind la regenerarea rapidă a țesuturilor deteriorate.

În sanatorie se preiau pentru proceduri ape hidrogen sulfurat, carbonice sau radon. Inhalarea tusei acasă se efectuează cel mai adesea folosind apă minerală Essentuki, Borjomi, Narzan, dar în absența acestora, puteți folosi o altă apă minerală. Adevărat, efectul în acest caz va fi mai slab. Deși hidratarea mucoasei în sine poate atenua sindromul de tuse dureroasă și poate face tusea mai productivă.

Poti lua apa minerala fara gaz sau lasa sticla deschisa cateva ore sau mai mult pentru ca gazul sa iasa, altfel tusea se poate agrava. Procedura poate fi efectuată în două moduri:

 • folosind un inhalator (luați 4-5 ml de soluție, turnați-o în rezervorul dispozitivului și respirați aer de vindecare timp de 10 minute),
 • folosind mijloace improvizate (inhalare de abur: într-un vas sau ceainic, încălziți apa minerală la 40 de grade și inhalați vaporii timp de 5-10 minute).

Inhalațiile cu apă minerală pot fi efectuate de până la 5-7 ori pe zi. Sunt sigure pentru copii, bătrâni, femei însărcinate și mamele care alăptează.

Cerințe pentru inhalarea tusei cu apă minerală: respectarea dietei, respirația adecvată, contraindicații (în special pentru inhalarea de abur), îngrijire adecvată după procedură.

Inhalare cu un asterisc pentru tuse

Mulți dintre noi își amintesc un balsam cu acest nume din vremea sovietică. Cu ajutorul ei, mamele și bunicile noastre au tratat răceli, dureri de cap și dinți, boli ale sistemului musculo-scheletic și patologii ale vaselor de sânge, au îngrijit pielea și au îndepărtat toxinele. Dar medicina vietnameză a câștigat o popularitate deosebită în tratamentul răcelii și bolilor virale, însoțite de dureri de cap și amețeli, greață, articulații dureroase, febră, tuse, curge nasul.

În tratamentul tusei, sunt în prim plan astfel de componente utile ale medicinei naturiste precum uleiurile esențiale (mentă, eucalipt, cuișoare, scorțișoară), precum și mentol și camfor. Ca adjuvant în bolile respiratorii, balsamul a găsit acceptare atât în rândul vindecătorilor alternativi, cât și în rândul medicilor calificați.

Adevărat, inhalațiile de tuse cu Asterisk nu au câștigat prea multă popularitate. În plus, sunt interzise în tratamentul copiilor sub 3 ani, pacienților cu astm bronșic și tendință la bronhospasm. Balsamul nu este utilizat în inhalatoare.

Dar pentru procedurile cu abur în absența contraindicațiilor, acesta este un remediu foarte util și eficient. În apă fierbinte (40-60 de grade) trebuie să adăugați 3-4 mg de balsam și să respirați în perechi timp de 5-10 minute (copii până la 3 minute). Inhalațiile pot fi efectuate de până la 4 ori pe zi, ținând cont de cerințele pentru procedurile cu abur.

Inhalarea tusei cu sifon 

Când vine vorba de tratamentul prin inhalare a răcelii, remediile alternative nu sunt cu mult inferioare medicamentelor din farmacie în ceea ce privește eficacitatea și popularitatea, dar se dovedesc a fi și mai sigure, ceea ce medicii sunt de acord. Nu degeaba, in primele etape recomanda inhalatiile de tuse cu sifon si formule din plante, iar daca nu ajuta sau nu pot fi folosite, apeleaza la ajutorul medicamentelor.

Bicarbonatul de sodiu este, fără îndoială, una dintre cele mai populare metode de a face față tusei neproductive. Popularitatea procedurii se explică prin faptul că bicarbonatul de sodiu este acasă în aproape fiecare bucătărie, iar metoda de tratare a tusei în majoritatea cazurilor funcționează impecabil. După cum se spune, ieftin și vesel.

Inhalațiile cu sifon cu tuse uscată sunt clasificate ca abur. Pacientul inhalează vapori de apă cu particule cristaline minuscule care învăluie mucoasa, o înmoaie și o dezinfectează. Umiditatea sub formă de abur subțiază mucusul și îl face mai ușor de îndepărtat. 

Procedura se efectuează, respectând regulile de inhalare a aburului. O soluție de inhalare se prepară prin adăugarea de pulbere în apă fierbinte. Aproximativ 1 lingură de sifon trebuie luată pe litru de apă după procedura de inhalare pentru tuse cu sifon, simptomul se intensifică, dar devine mai puțin dureros. Sputa este tusită mai ușor și fără durere acută în gât. Ca antiseptic, sifonul luptă împotriva microbilor care s-au instalat pe membrana mucoasă, ceea ce înseamnă că procesul de vindecare este mai rapid.

Produse farmaceutice pentru proceduri de inhalare

În ciuda faptului că medicii nu resping eficacitatea tratamentului alternativ al tusei cu inhalații cu abur și căldură-umedă și chiar o recomandă uneori, sifonul și ierburile nu sunt întotdeauna capabile să dea rezultatul așteptat. În plus, dacă vă simțiți rău și slăbit, este mai bine să nu efectuați inhalarea în acest fel, pentru a nu vă agrava și mai mult starea.

Pentru copiii mici care nu știu să respire corect și să respecte regulile, procedura este incredibil de dificil de realizat. Și având în vedere contraindicațiile pentru inhalarea aburului, devine clar că acesta nu este în niciun caz un remediu universal. Deci, trebuie să acordați atenție preparatelor și dispozitivelor farmaceutice care ajută la efectuarea unei proceduri utile cu beneficii și siguranță maxime.

Sortimentul de farmacii include soluții, picături, medicamente, preparate pentru inhalare pentru tuse care pot fi utilizate în inhalatoarele moderne care nu necesită încălzire lichidă. Inhalarea aburului în acest caz nu este o opțiune, deoarece multe medicamente sunt distruse de temperaturile ridicate, ceea ce în niciun caz nu ajută la vindecarea tusei.

Inhalarea tusei cu un nebulizator este cea mai modernă metodă de tratare a tusei, potrivită pentru pacienții de toate vârstele, inclusiv pentru nou-născuți. O gamă largă de dispozitive (compresor, ultrasunete, inhalatoare cu plasă sau membrană) și posibilitatea de a alege un nebulizator staționar sau portabil pentru uz casnic fac ca acest tip de tratament să fie destul de popular.

În ciuda mecanismului diferit de acțiune, atunci când folosim nebulizatoare la ieșire, avem un nor de aerosoli cu cele mai mici particule dintr-o substanță medicinală, care, atunci când sunt inhalate, intră adânc în tractul respirator direct în leziune. Adâncimea de penetrare a particulelor depinde de dimensiunea acestora. Diferite nebulizatoare dau particule de diferite dimensiuni, dar unele modele permit reglarea acestui proces. Pentru tratamentul tusei, dispozitivele sunt potrivite, dimensiunea particulelor rezultate ale medicamentului în care nu depășește 5 microni, altfel se vor stabili numai în cavitatea bucală și nazofaringe.

Nebulizatoarele moderne vin cu diferite duze. Pentru tratamentul tusei la adulți, este de preferat să folosiți un muștiuc sau un muștiuc. În acest caz, inhalarea se face pe gură, fără a deschide buzele strângând strâns piesa bucală, iar expirarea după 1-2 secunde pe nas.

Este mai convenabil pentru copii să efectueze inhalații pentru tuse cu o mască. În acest caz, copilul poate respira liber, iar tratamentul continuă ca de obicei. Dacă copilul este mic, procedura poate fi efectuată chiar și în timpul somnului. Masca nu împiedică copilul să doarmă, este important doar să vă asigurați că inhalatorul este în poziție verticală. Cea mai bună opțiune ar fi un nebulizator staționar. Dacă se folosește unul portabil, atunci copilul ar trebui să fie într-o poziție așezată sau înclinată.

Inhalațiile de tuse pentru adulți trebuie efectuate în poziție șezând. Dacă o persoană este în stare gravă, atunci tratamentul său se efectuează într-un spital cu ajutorul inhalatoarelor. Masca este atașată de ele cu ajutorul unui furtun, ceea ce face posibilă efectuarea tratamentului în decubit.

Pentru procedură se folosește un dispozitiv curat, pre-dezinfectat. Pregătim o soluție pentru inhalare prin diluarea medicamentului cu ser fiziologic, așa cum este prescris de medic sau conform instrucțiunilor pentru medicament și dispozitiv. Nu folosim decocturi din plante si uleiuri esentiale in nebulizatoare, ci doar preparate farmaceutice.

Tratamentul poate fi început nu mai devreme de 1-1,5 ore după masă sau exerciții fizice intense. Inhalațiile se efectuează de până la 3 ori pe zi, încercând să facă acest lucru între mese.

În timpul procedurii, trebuie să stai drept, îndreptându-ți liber umerii. Trebuie să respiri nu prea profund, dar nu superficial. După inhalare, face o scurtă pauză (1-2 s) pentru ca medicamentul să aibă timp să se așeze pe mucoasă. Purtăm haine largi, de preferință din țesături naturale. În timpul inhalării, nimic nu trebuie să țină piept și zona gâtului.

Inhalarea tusei este o procedură medicală care necesită o anumită concentrare asupra procesului. Medicii nu recomandă să vorbești, să citești sau să fii distras de alte lucruri în acest moment care afectează caracteristicile respirației: adâncimea, frecvența acesteia etc. Respectarea acestei reguli nu este atât de dificilă, având în vedere că inhalațiile pentru un adult trebuie să fie efectuate. Nu mai mult de 15 minute (în mod ideal, în timp ce medicamentul este consumat în rezervorul nebulizatorului), iar pentru un copil sub 5 ani - 3-10 minute. Procedura poate fi finalizată mai devreme dacă începe să provoace disconfort vizibil și deteriorarea stării de bine a pacientului.

Dar să revenim la medicamentele pe care medicii le recomandă pentru inhalare și la caracteristicile procedurilor care le folosesc.

Inhalare pentru tuse cu soluție salină (clorură de sodiu)

Soluția salină este un lichid asemănător ca presiunea osmotică cu plasma sanguină, așa că corpul nostru nu îl percepe ca pe ceva străin. Inhalarea la tuse cu ser fiziologic folosind un nebulizator este una dintre cele mai sigure proceduri, similară cu inhalarea cu apă minerală. Un astfel de tratament poate fi efectuat în siguranță pentru copii și femeile însărcinate, deoarece soluția salină nu conține substanțe care pot fi dăunătoare sănătății, nu are miros și gust.

Adevărat, eficiența soluției saline în tratamentul tusei prin inhalare este relativ mică. Un astfel de tratament este mai potrivit pentru hidratarea mucoasei respiratorii, care ameliorează nevoile nefondate cu o tuse uscată și facilitează îndepărtarea sputei în caz de neproductivă.

Se toarnă 4 ml de ser fiziologic în nebulizator (2-3 ml pot fi folosiți pentru un copil) și se respiră timp de 5-10 minute. Procedura se efectuează de până la 3 ori pe zi.

Ca atare, o soluție de clorură de sodiu 9% nu are efect terapeutic, dar există și alte medicamente care au efect secretolitic, expectorant, bronhodilatator. În soluțiile de inhalare, acestea sunt utilizate împreună cu clorura de sodiu.

Inhalații de tuse „Lazolvanom”

"Lazolvan" - preparat de ambroxol, substanță. Cu actiune secretomotora, secretolitica si expectoranta pronuntata. În plus, facilitează pătrunderea agenților antimicrobieni în secreția bronșică. Medicamentul este disponibil sub formă de tablete și sub formă de sirop și în soluție. Acesta din urmă este cel mai convenabil utilizat pentru inhalare atunci când tuși.

Pentru procedurile de inhalare, medicamentul poate fi utilizat de la o vârstă foarte fragedă, când bebelușii nu știu încă cum să tusească spută, prin urmare, este necesară excreția stimulată.

Procedura poate fi efectuată cu orice inhalator modern, cu excepția aburului. Soluția poate fi utilizată sub formă pură în cantitate de 2-3 ml sau amestecată 1:1 cu ser fiziologic pentru a îmbunătăți hidratarea mucoasei. Pentru copiii sub 6 ani, 2 ml de Lazolvan sunt suficiente.

Se recomandă efectuarea a 1-2 proceduri pe zi. Soluția finită este preîncălzită la temperatura corpului și respiră-o normal.

Cu astm bronșic și tendință la bronhospasm, înainte de inhalarea cu medicamente expectorante, merită să luați bronhodilatatoare sau să recurgeți la o procedură de inhalare cu aceste medicamente.

Inhalațiile cu "Lazolvan" pot fi efectuate atât pentru copii, cât și pentru femeile însărcinate. Adevărat, ar trebui să fii atentă în primul trimestru de sarcină, după ce te-ai consultat cu medicul despre siguranța unui astfel de tratament. De asemenea, este mai bine ca mamele care alăptează să se abțină de la alăptare în timpul perioadei de utilizare a preparatelor Ambroxol, deși nu există cazuri dovedite de efect negativ al medicamentului asupra organismului copiilor.

Inhalații de tuse „Berodual”

Vorbind despre caracteristicile inhalării cu preparate cu ambroxol, am menționat necesitatea în unele cazuri pentru utilizarea bronhodilatatoarelor. Berodual aparține categoriei de astfel de medicamente. Acesta este un remediu non-hormonal cu două componente cu acțiune complexă: bronhodilatator (unul dintre ingredientele active este un antispastic direcționat), antiinflamator, normalizator (hiperproducția sputei scade, ducând la blocarea bronhiilor), drenaj.

Utilizarea medicamentului ajută la reducerea numărului de atacuri dureroase, ușurează respirația, scăpa de respirația șuierătoare. Mai mult, aceste efecte sunt observate în primele 20 de minute.

Inhalațiile cu Berodual sunt prescrise pentru boli alergice și infecțioase ale tractului respirator central și inferior, însoțite de bronhospasm, cu obstrucție bronșică, care este adesea diagnosticată cu inflamație a sistemului respirator la copii.

Pentru inhalare, puteți utiliza o soluție în flacoane sau un aerosol "Beroduan N" (concepută pentru 200 de doze, prin urmare este convenabil ca prim ajutor pentru astmul bronșic). Soluția poate fi utilizată în orice inhalatoare, cu excepția aburului. Evita contactul cu ochii.

Aerosolul se utilizează conform schemei: pentru atacuri acute, 2 injecții (inhalare), după care, dacă nu există efect, procedura se repetă. Se pot folosi maxim 8 doze pe zi.

Soluția Beodual se folosește în nebulizatoare de orice tip, amestecând-o în prealabil în proporții egale cu ser fiziologic. Volumul total este de 3-4 ml. Soluția pentru inhalare trebuie să fie la temperatura camerei.

Inhalațiile de tuse se efectuează până când se folosește întreaga soluție, dar medicii recomandă această durată: pentru adulți - nu mai mult de 7 minute, pentru copii - 3-5 minute. În același timp, doha pentru copii va fi mult mai puțin: până la 6 ani - 0,5 ml de Berodual, 6-12 ani - până la 1 ml de medicament de 3-4 ori pe zi.

„Berodual” ca medicament antispastic și puternic are destul de multe contraindicații care trebuie luate în considerare. Ca antispastic, poate fi periculos pentru viitoarele mamici in trimestrul 1 si 3 de sarcina. De asemenea, nu este recomandat pentru alăptare.

Ingredientele active ale medicamentului afectează vasele, determinându-le să se contracte, deci nu poate fi utilizat pentru cardiomiopatie și tahiaritmie. Se recomandă prudență la persoanele cu boli de inimă și tulburări endocrine, cu fibroză chistică, adenom de prostată, glaucom cu unghi închis, obstrucție a colului vezical.

Pentru tratamentul prin inhalare, medicamentul este permis de la copilărie până la vârsta înaintată. Poate fi folosit chiar și la temperaturi ridicate.

După procedură, cel mai adesea există o senzație de gură uscată. Cu sensibilitate individuală, sunt posibile tuse și erupții cutanate.

Inhalații pentru tuse "Miramistin" 

„Miramistin” este un antiseptic binecunoscut cu un spectru larg de acțiune și eficiență ridicată în afecțiunile respiratorii. Acesta este unul dintre cele mai sigure medicamente care pot fi utilizate în tratamentul copiilor mici, al femeilor însărcinate și al mamelor care alăptează, al persoanelor în vârstă și al persoanelor în vârstă.

„Miramistin” vă puteți clăti nasul, face gargara, utilizați o soluție pentru inhalare. Acest lucru ajută la a face față rapid unei boli cauzate de o infecție bacteriană sau în cazul unei complicații bacteriene a unei infecții virale.

Antisepticul nu are efect expectorant sau mucolitic, prin urmare, prin el însuși, nu poate face tusea mai productivă și mai ușoară. Dar microbii și toxinele lor provoacă iritarea membranei mucoase, inflamația și sensibilizarea acesteia, care sunt considerate una dintre cauzele tusei. „Miramistin” ajută la reducerea numărului de atacuri dureroase și promovează o recuperare mai rapidă. Și pentru ca inhalările din timpul tusei să aibă și un efect expectorant, se recomandă amestecarea antisepticului cu ser fiziologic, care va hidrata mucoasa și va subțire sputa.

De obicei, se ia o soluție de Miramistin 0,01% pentru inhalare. În nebulizatoare, se folosesc 4 ml de antiseptic sau 2 ml de Miramistin și 2 ml de soluție salină într-o singură procedură. Doza pentru copii este de obicei jumătate din aceasta. Inhalațiile se efectuează de 3 ori pe zi, folosind întreaga soluție de inhalare, care ar trebui să fie la temperatura camerei (cu o tuse puternică, o puteți încălzi la temperatura corpului, dar nu mai mare).

Inhalare pentru tuse "Ambrobene"

Acesta este un medicament popular, promovat pe scară largă în mass-media, care, în realitate, se dovedește a fi un derivat al clorhidratului de ambroxol, precum Lazolvan descris mai sus. Popularitatea "Ambrobene" se explică prin eficiența ridicată a substanței active și o gamă largă de forme de eliberare a medicamentului, dintre care una este o soluție pentru inhalare. De la "Lazolvan" în aceeași formă, medicamentul diferă numai în excipienți, care, totuși, pot fi importanți dacă una dintre componentele suplimentare ale "Lazolvan" este intoleranță.

Soluția de ambroben pentru inhalare pentru tuse este folosită de la o vârstă fragedă. Procedura se efectuează cu inhalatoare fără abur, folosind 2-3 ml de medicament, care poate fi diluat cu soluție salină 1:1 pentru a crește efectul. Pentru copiii sub 2 ani, luați 1 ml, pentru copiii de 2-5 ani, 2 ml de medicamente sunt suficiente.

Tratamentul prin inhalare se efectuează de 1-2 ori pe zi timp de cel mult 15 minute pe procedură (pentru adulți) și 5-10 minute pentru copii.

Contraindicațiile medicamentului sunt astmul bronșic (deși în acest caz inhalările cu berodual sunt salvate), sindromul convulsiv și epilepsia. Trebuie avută prudență la exacerbarea ulcerelor stomacale, afecțiunilor severe ale rinichilor și ficatului, în primul trimestru de sarcină, alăptare.

Mijloace hormonale pentru inhalare din tuse

Corticosteroizii sunt medicamente antiinflamatoare puternice, a căror terapie prin inhalare este foarte dificilă. Pe de o parte, ar putea elimina rapid inflamația severă a mucoasei respiratorii, ușurând respirația, reducând cantitatea de exudat inflamator cu o tuse umedă și prevenind apariția bronhospasmului. Dar, pe de altă parte, utilizarea corticoizilor populari, cum ar fi hidrocortizonul, prednisolonul, dexazona, în nebulizatoare este nedorită, deoarece în practică obținem un efect sistemic, nu local.

Pulmicort pentru inhalarea tusei este singurul medicament recomandat in prezent pentru terapia cu nebulizator. Acesta este un medicament antiinflamator local cu mult mai puține contraindicații și efecte secundare.

Medicamentul este produs sub formă de suspensie pentru pulverizare. Poate fi folosit pentru inhalații uscate și umede în astmul bronșic, obstrucția bronșică, tusea umedă cu producție crescută de spută la copiii mici. Pentru tratamentul copiilor se foloseste un corticoid local in cazul bronsitei, laringitei, astmului bronsic, rinitelor vasomotorii si alergice, si tusei de orice fel.

„Pulmicort” poate fi utilizat numai în nebulizatoare de tip compresor. Dozaj pentru adulți - 1-2 mg (1 ml suspensie conține 0,25 sau 0,5 mg ingredient activ), pentru copii de la 1 la 12 ani - 0,5-1 mg, pentru sugari 6-12 luni - 0,25 mg de două ori pe zi.

Înainte de utilizare, suspensia trebuie diluată cu ser fiziologic (soluții de terbutalină, salbutamol, fenoterol, acetilcisteină, cromoglicat de sodiu, bromură de ipratropiu). Volumul total al soluției de inhalare pentru sugari este de 2 ml. Pentru pacienții mai în vârstă, utilizați 2-4 ml din compoziția finită per procedură.

„Pulmicort” nu este prescris copiilor sub șase luni, precum și cu sensibilitate crescută la medicament. Utilizarea medicamentului în timpul sarcinii și alăptării nu este interzisă, deoarece tratamentul prin inhalare nu are un efect sistemic. Și totuși, medicii insistă asupra utilizării sale foarte atente, mai ales când vine vorba de copiii mici, al căror tratament cu medicamente hormonale se face cel mai bine într-un spital sub supravegherea personalului medical.

Cu utilizarea prelungită a medicamentului la copii, este posibilă întârzierea creșterii, dar acest lucru este mai adevărat pentru copiii cu astm bronșic, care folosesc în mod regulat aerosolul Pulmicort la doze de peste 400 mcg pe zi.

Inhalații cu Validol pentru tuse

Poate că această metodă de tratare a tusei va provoca nedumerire și chiar indignare la unii oameni, dar, în realitate, rezultatul utilizării unui medicament vasodilatator este destul de previzibil. Doar că suntem obișnuiți să vedem „Validol” ca un remediu eficient pentru cardiopatii și nevroze, așa că nu putem accepta imediat altele care nu sunt fixate în instrucțiunile pentru domeniul de aplicare al acestuia.

Inhalațiile cu „Validol” sunt folosite pentru a trata tusea uscată. Se crede că, datorită substanțelor incluse în preparat, calmează membrana mucoasă a căilor respiratorii, îndepărtând atacurile dureroase, dilată vasele de sânge, activând procesele de regenerare, din cauza cărora edemul dispare și sensibilitatea căilor respiratorii scade. Deoarece o soluție de validol sau o pereche cu un medicament este utilizată în inhalare, gâtul este înmuiat suplimentar și sputa este subțiată, ceea ce îi facilitează expectorația.

„Validol” este disponibil sub formă de tablete și picături, dar prima formă este utilizată în principal pentru prepararea compoziției de inhalare, deși este mai puțin convenabilă. În acest caz, sunt luate în considerare două moduri de utilizare a medicamentului:

 1. Se macină tableta în pulbere, se adaugă la 400 ml apă fiartă și se amestecă bine. Această compoziție poate fi folosită în orice inhalatoare sau poate respira abur peste o cratiță.

Pentru adulți, pentru o eficiență mai mare, se recomandă adăugarea a 7 picături de iod și 1 linguriță în soluție. Sifon. Inhalarea, în funcție de metoda aleasă, se efectuează de la 5 la 15 minute.

Copiii sunt sfătuiți să reducă doza de medicament: 1 comprimat la 1 litru de apă. Durata inhalării este de 2-3 minute.

 1. Pentru inhalarea aburului de la tuse peste o cratiță, tabletele pot fi folosite într-un mod diferit. Adăugați câteva tablete Validol în bulionul de cartofi și respirați în abur timp de 5-10 minute.

Diverse surse sfătuiesc adăugarea de terasă de ceapă sau infuzie de eucalipt la soluția fierbinte de Validol în absența intoleranței individuale.

Este greu de spus cine și când a inventat această metodă de combatere a tusei și este puțin probabil ca un medic să vă sfătuiască cu privire la aceasta (deși au existat astfel de cazuri), dar în absența unor medicamente eficiente, puteți încerca. Este puțin probabil ca doza mică utilizată pentru inhalare să dăuneze sănătății, dar poate atenua starea în absența alternativelor sau a ineficienței remediilor pur casnice.

Condiții pentru eficacitatea și siguranța inhalațiilor

Inhalarea tusei este una dintre cele mai eficiente metode de tratare a unui simptom dureros, care este folosit pentru multe boli. Medicamentul este livrat direct în zona afectată cu ajutorul procedurilor cu abur sau inhalatoare, unde începe să acționeze din primele minute. Când luați medicamentul pe cale orală, ar trebui să dureze timp pentru ca medicamentul să treacă prin tractul gastrointestinal și să ajungă la organele respiratorii cu fluxul sanguin.

Cu o selecție corectă de medicamente și agenți alternativi, precum și luând în considerare dozele recomandate, un astfel de tratament nu va avea un efect sistemic, ceea ce evită efectele secundare neplăcute. Acest lucru face ca procedura să fie mai sigură decât administrarea de medicamente eficiente pentru tuse pe cale orală.

Însă procedura are și unele dezavantaje în ceea ce privește anumite momente ale implementării sale.

Inhalațiile de tuse pentru adulți sunt ușor de efectuat, indiferent de tipul de procedură pe care o alegeți. Dar atunci când alegeți inhalațiile cu abur, trebuie să vă amintiți că aburul la temperatură ridicată poate provoca arsuri ale pielii și mucoaselor, așa că nu trebuie să vă aplecați prea jos peste o cratiță cu bulion de vindecare.

Fumătorii vor trebui să se abțină de la activitățile lor preferate atât în ajunul inhalării, cât și după aceasta, ca să nu mai vorbim că procedura nu poate fi întreruptă pentru o pauză de fum. În mod ideal, tratamentul bolilor aparatului respirator presupune un stil de viață sănătos, cel puțin pe durata terapiei.

Inhalațiile de tuse pentru copii trebuie efectuate de către adulți: personal medical sau părinți. Li se cere să explice copilului că masca nu trebuie să respire profund. Copiilor mai mari li se poate explica că atunci când tușesc, trebuie să inhalați pe gură, nu puteți vorbi și să vă răsfățați în timpul procedurii.

Pentru ca bebelușul să rămână calm pentru o lungă perioadă de timp, puteți activa muzica calmă, un desen animat ușor sau pur și simplu citiți o carte interesantă. De obicei, acest lucru este suficient pentru 5-10 minute de procedură.

Dacă unui copil îi este frică, ceea ce se întâmplă adesea atunci când se familiarizează pentru prima dată cu un inhalator, puteți transpune procesul de tratament într-o formă de joc sau puteți vorbi calm cu copilul, spunând o poveste despre un băiat / fată curajos care nu i-a fost frică de nimic., așa că un nebulizator amabil i-a ajutat să facă față dușmanilor copiilor: tuse rea și duze dăunătoare.

Pentru tratamentul sugarilor, este mai bine să utilizați un inhalator care vă permite să efectuați procedura în decubit dorsal. Dacă copilul este obraznic, inhalațiile pot fi efectuate atunci când copilul adoarme.

Procedurile cu abur pentru copii pot fi efectuate numai atunci când învață să înțeleagă și să urmeze regulile spuse de părinți. De exemplu, închideți ochii în timp ce vă aplecați peste abur, nu vă aplecați și nu vă jucați. Un copil hiperactiv poate pur și simplu să răstoarne un vas cu apă clocotită. Un bebeluș acoperit cu un prosop își poate pierde cunoștința și nu se știe cum altfel se poate termina o asemenea nepăsare a părinților.

Un nebulizator este cel mai bun dispozitiv de inhalare pentru sugari, copii mici, preșcolari și copii de școală primară. Dar în acest caz, trebuie să respectați cu strictețe recomandările medicului. Bronhospasmul este un flagel al copiilor mici, așa că dacă medicul prescrie inhalații cu bronhodilatatoare înainte de procedura cu expectorante, acestea trebuie efectuate.

Același lucru se poate spune despre agenții hormonali care previn obstrucția bronșică. Amintiți-vă că bebelușii încă nu știu să-și sufle nasul în mod normal și să tusească exudatul care se acumulează în bronhii, ceea ce înseamnă că sunt expuși riscului de blocaj bronșic care împiedică respirația normală.

De obicei, procedurile de inhalare sunt efectuate timp de cel mult 5 zile, dar dacă medicul prescrie un curs mai lung, acest lucru trebuie luat în considerare.

Medicii prescriu inhalații pentru tuse femeilor însărcinate ca alternativă la aportul oral de expectorante, mucolitice și antimicrobiene. Cu tratamentul prin inhalare, o mică parte din substanța activă intră în sânge, astfel încât riscul de reacții sistemice periculoase pentru copil este redus.

Majoritatea medicamentelor utilizate sunt relativ sigure în timpul sarcinii, cu excepția bronhodilatatoarelor. Aici trebuie să fii foarte atent, deoarece medicamentele pot avea și un anumit efect sistemic, de exemplu. Relaxează mușchii din afara sistemului respirator. La începutul sarcinii, acest lucru poate provoca avort spontan. Prin urmare, în orice caz, viitoarele mămici nu ar trebui să se supună niciunui tratament fără a consulta un medic.

Trebuie avută grijă atunci când inhalați abur. De la sine, o pereche de cartofi, suc sau decocturi din plante ar putea să nu prezinte niciun pericol, dacă nu vorbim de intoleranță la anumite substanțe din compoziția lor, dar reacția la evaporare la o viitoare mamă poate fi imprevizibilă.

Nu folosiți în exces uleiurile esențiale. Unele dintre ele, pe lângă tratarea tusei, sunt capabile să afecteze și mușchii uterului, ceea ce este cel mai periculos în primele luni și ultimele săptămâni de sarcină.

Efectuând procedura pentru prima dată, trebuie să vă monitorizați cu atenție starea dumneavoastră (sau starea copilului). Faptul este că sensibilitatea individuală poate fi găsită nu numai pentru extracte și esteri de plante, ci și pentru preparatele farmaceutice. Mai mult decât atât, este foarte greu de prevăzut o astfel de reacție în avans.

Dacă în timpul inhalării dintr-o tuse pacientul prezintă simptome suspecte: fața devine roșie, devine dificil de respirat, apare un nas care curge sau tusea se intensifică etc., procedura trebuie oprită și contactați o unitate medicală pentru ajutor.

Orice mijloc utilizat pentru prepararea formulărilor pentru inhalare poate avea propriile contraindicații, care trebuie luate în considerare. O atenție deosebită trebuie acordată acestui lucru persoanelor cu boli ale inimii, rinichilor, ficatului, tulburărilor sistemului endocrin, glaucomului cu unghi închis și unele tulburări congenitale.

Inhalațiile eficiente de tuse sunt cele care iau în considerare toate nuanțele: tipul de tuse, reacțiile individuale ale corpului la medicamente, doze sigure și cerințe pentru inhalare, atât cu abur, cât și prin nebulizator.

Contraindicații la procedură

Contraindicațiile la inhalare din tuse este factorul care provoacă în primul rând dezvoltarea a tot felul de complicații. Dacă nu sunt luate în considerare, o procedură medicală eficientă poate provoca o stare proastă a pacientului. În acest caz, beneficiile inhalării vor fi incomensurabile cu posibilele daune.

Dar în ce cazuri medicii nu recomandă recurgerea la tratamentul prin inhalare:

 • temperatura corporală ridicată la pacient,
 • o tendință la sângerări nazale și un istoric al acestora (acesta este mai mult despre inhalare cu rinită și proceduri cu abur),
 • patologii cardiovasculare complicate de insuficiență respiratorie,

De asemenea, trebuie avută grijă la cei care suferă de aritmie, hipertensiune arterială, pacienți cu insuficiență arterială și cardiacă, slăbiciune vasculară congenitală, ateroscleroză cerebrală, cei care au avut recent un accident vascular cerebral sau infarct miocardic. În principiu, inhalările cu un nebulizator nu sunt interzise unor astfel de persoane, având în vedere că chiar și respirația în acest caz are profunzimea și ritmul obișnuit. Dar procedurile cu abur care promovează vasodilatația pot provoca daune ireparabile.

Procedurile de inhalare (în special cu ajutorul unui nebulizator care produce cele mai mici particule de soluții terapeutice care pătrund în tractul respirator inferior) nu pot fi efectuate la oameni:

 • cu pneumonie severă
 • pleurezie,
 • cu insuficiență pulmonară severă,
 • polipoza cailor respiratorii,
 • hemoragii pulmonare și tendință la acestea,
 • pneumotorax recurent.

Vorbim de stări severe, când efectele benefice ale inhalării pot avea efectul opus, adică. Agravează starea pacientului. Astfel de pacienți trebuie tratați într-un cadru spitalicesc.

Inhalațiile de ulei nu se efectuează cu un nebulizator din două motive: pentru a nu strica un dispozitiv scump și pentru a nu vă face rău. Faptul este că particulele de uleiuri care intră în tractul respirator inferior pot provoca dezvoltarea pneumoniei cu ulei. Aceasta este una dintre complicațiile după procedură, care apare cu o abordare greșită a alegerii unei soluții eficiente și a metodelor de tratament.

Uleiurile nu sunt folosite pentru a trata plămânii. Sunt preferate pentru bolile tractului respirator superior, iar pentru bronșită și pneumonie, ar trebui să acordați atenție altor remedii. La inhalarea aburului, particulele sunt mai mari și nu pătrund atât de adânc, așa că sunt folosite în scopuri medicinale.

În ceea ce privește copiii, aceștia trebuie să efectueze procedura cu precauție extremă. Nu degeaba medicii insistă ca sugarii să fie tratați numai în spital.

În timpul bolii, copiii mici pot deveni capricioase, neliniștiți, plâng și se pot întoarce. În această stare, inhalarea de la tuse nu poate fi efectuată. Este mai bine să așteptați până când copilul se calmează și moștenește.

Temperatura ridicată a corpului este considerată o contraindicație pentru orice inhalare la adulți și copii. Dar aici limitele de temperatură pot diferi. Inhalațiile cu abur nu sunt deja recomandate cu o citire a termometrului de 37,2-37,5 grade. Dar procedura cu un nebulizator ar trebui amânată dacă temperatura trece de granița de 37,5-38 de grade. Adevărat, inhalațiile cu antibiotice pot fi efectuate chiar și la rate mai mari, ceea ce contribuie la lupta împotriva hipertermiei.

Comună tuturor, deși o contraindicație relativă este intoleranța individuală a componentelor compoziției pentru inhalare. Dar nu poți face nimic în acest sens, în plus, alegerea soluțiilor de inhalare este suficient de mare (inclusiv apă minerală absolut sigură) pentru a alege cea mai optimă dintre ele.

Și un moment. Pentru procedură, este mai bine să alegeți o compoziție. Nu amestecați diferite medicamente într-o singură soluție fără prescripția medicului. Interacțiunile medicamentoase pot slăbi efectul medicamentelor și pot crește probabilitatea reacțiilor adverse.

În plus, este important să înțelegem exact ce efect are medicamentul ales. Bronhodilatatoarele trebuie utilizate înaintea mucoliticelor și expectorantelor. Dar medicamentele antitusive nu trebuie deloc combinate cu acestea din urmă din cauza antagonismului reacțiilor.

Consecințele după procedură

Inhalarea este una dintre cele mai frecvente proceduri de tuse. Popularitatea lor se datorează mai multor motive. Una dintre ele este absența necesității de a bea medicamente care tratează un lucru și îi paralizează pe alții. Chiar și formulările de farmacie au un efect predominant local și o cantitate foarte mică de chimie medicinală intră în sânge, care nu este capabilă să dăuneze organismului. Cu o abordare corectă a procedurilor, riscul de complicații asupra organelor vitale (acțiune sistemică) și a altor consecințe neplăcute este minim.

Un alt motiv pentru popularitatea inhalațiilor poate fi considerat o acțiune rapidă datorită faptului că „medicamentul” este alimentat direct în leziune. Deja după prima procedură, există o ușurare vizibilă. Atacurile devin mai puțin dureroase, respirația devine mai ușoară, gâtul se înmoaie. Adevărat, în timpul și imediat după inhalare, tusea poate crește, dar nu va fi epuizantă datorită expectorării mai ușoare a sputei.

Faptul că tusea se intensifică de la inhalare nu trebuie considerat un semn rău. Acesta este un proces natural, deoarece noi înșine am stimulat secreția de secreții bronșice, lichefierea sputei și motilitatea căilor respiratorii. Desigur, simptomul s-a agravat, dar este mai bine decât să suferi de o tuse neproductivă. Tusea este necesară pentru a elimina din bronhii și plămâni tot ceea ce le împiedică să funcționeze normal.

Un alt lucru este dacă, pe lângă tuse, o persoană a început să se sufoce, ceea ce poate indica bronhospasm, obstrucție bronșică sau o reacție alergică severă însoțită de angioedem. Aceste simptome apar de obicei deja în timpul inhalării tusei, ceea ce este un semnal pentru a opri procedura și a lua măsuri pentru a ameliora simptomele periculoase.

Cel mai adesea, consecințele neplăcute sunt observate după procedurile cu abur. Utilizarea apei prea fierbinți (peste 60 de grade, pentru copii peste 40-45 de grade), la o distanță mică de sursa de abur, ochii deschiși în timpul procedurii, respirația prea profundă în timpul inhalării, împachetarea excesivă, restricționarea accesului la aer, sunt grele. Cu complicatii grave. Printre acestea se numără arsurile feței, membranele mucoase ale ochilor, faringelui și laringelui, pierderea conștienței din cauza lipsei de oxigen, exacerbarea bolilor de inimă, sângerări nazale. Toate acestea pot fi evitate dacă cunoașteți măsura și tratați procedura în mod conștient.

Aveți grijă după procedură

Medicii spun că rezultatul tratamentului depinde nu numai de ce medicamente luăm și de ce proceduri efectuăm, ci și de ceea ce facem după aceea. Îngrijirea după procedură nu este mai puțin importantă decât procedura în sine, dar mulți pur și simplu nu acordă atenție acestui lucru, considerând că nu este atât de important. De aici al doilea grup de complicații cauzate de acțiuni incorecte după inhalarea tusei.

Ce se va întâmpla dacă, imediat după inhalarea aburului, te duci la o gură de aer geros de iarnă? Nimic bun. Orice inhalare este o anumită sarcină asupra mucoasei respiratorii, care devine temporar mai sensibilă la orice impact, inclusiv negativ. Așa că plimbările vor trebui amânate cu cel puțin o oră, și chiar mai multe iarna.

Nu combina tratamentul cu sportul. Activitatea fizică imediat după procedură este dăunătoare, deoarece slăbesc organismul, care a cheltuit deja energie pentru auto-vindecare. Respirația activă în timpul efortului poate provoca amețeli, întreruperi, pierderea conștienței. Organismul ar trebui să aibă posibilitatea de a se recupera în 1-1,5 ore, după care ar trebui să manifeste un fel de activitate.

Fumatul poate reduce efectul unei proceduri utile la „nu”, în plus, o astfel de combinație de proceduri pentru unele medicamente este inacceptabilă. Lăsați-vă plămânii să se odihnească, cel puțin pe durata bolii.

Deoarece sfârșitul procedurii nu este încă sfârșitul tratamentului (de ceva timp, particulele de medicament care au intrat în tractul respirator vor continua să funcționeze), aportul de alimente ar trebui, de asemenea, amânat cu o oră și jumătate. Pentru a nu simți foamea, medicii recomandă inhalarea tusei la 1-2 ore după masă, iar următoarea masă se mută la același interval după ședință. Acesta este un interval destul de normal pentru un stomac sănătos.

Dacă nu respectați recomandările, eficacitatea inhalațiilor scade (medicamentul nu are timp să acționeze normal, mai ales dacă este un antibiotic), și pot apărea simptome neplăcute din tractul gastrointestinal: greață, vărsături, greutate în abdomen..

În mod ideal, cel mai bine este să vă culcați pentru a vă odihni. Lăsați particulele medicinale să continue să-și facă treaba, ajutând organismul să se vindece. Puteți dormi puțin sau pur și simplu vă puteți întinde fără a vă încorda mușchii și capul. Fără fluctuații de temperatură sau condiții de schimbare. Pregătiți-vă să vă recuperați cât mai curând posibil de boală și să nu vă întoarceți rapid la activitățile obișnuite, în ciuda bolii.

Recenzii

Tratamentul tusei prin inhalare este o practică obișnuită la care aderă chiar și medicii. Acest tip de terapie eficientă se aplică adulților, copiilor și vârstnicilor. Este disponibil atât pentru viitoarele mame, cât și pentru femeile care alăptează, înlocuind ingerarea de droguri sintetice care pot dăuna organismului unui copil în creștere.

Inhalațiile de tuse pot fi efectuate prin diferite metode, folosind diferite compoziții de inhalare: apă minerală, decocturi de plante, soluție de sifon, uleiuri esențiale, produse farmaceutice. Eficacitatea diferitelor formulări poate diferi, ceea ce, într-o anumită măsură, se datorează variației mari a revizuirilor procedurii.

De exemplu, apa minerală și soluția salină înmoaie gâtul și subțiază doar puțin sputa, așa că nu te poți aștepta la un efect îngrozitor de la ea. Dar Ambroxol, cu efectul său expectorant pronunțat (chiar și fără efort de forță), poate fi utilizat deja pentru boli mai grave, de exemplu, în combinație cu antibiotice, pentru care facilitează munca.

Corpul fiecărei persoane este individual, așa că reacția chiar și la cele mai eficiente inhalări de la o tuse poate diferi. Cineva este mulțumit de rezultat, în timp ce alții nu văd un efect pronunțat. Dar asta nu înseamnă deloc că este necesar să renunți la procedura eficientă. Poate ar trebui să schimbi compoziția inhalatorului?

Uneori puteți găsi recenzii în care mamele se plâng că după inhalare copilul s-a agravat, tusea s-a intensificat, copilul este obraznic. Nu este nimic surprinzător. Un copil mic nu este încă capabil să tusească în mod normal spută, așa că nevoile crescute de tuse din cauza acumulării de spută îl pot epuiza. Ambroxol este aprobat pentru utilizare de la o vârstă fragedă, iar după acesta, sputa pleacă adesea chiar și fără tuse. Probabil că merită să luați în considerare această opțiune.

Deteriorarea stării copilului după procedură poate fi explicată și prin îngrijirea necorespunzătoare. Plimbările și jocurile active ar trebui amânate pentru o perioadă, iar dacă acest lucru nu se face, este posibil ca boala să progreseze și chiar să dea complicații. Un corp slăbit este o pradă ușoară pentru microbi.

Există o opinie printre specialiști că nu există inhalații ineficiente, există o abordare greșită a implementării lor: inconsecvența efectului declarat al medicamentului cu nevoile reale ale pacientului (de exemplu, utilizarea antitusivelor în mijlocul procesul inflamator în tractul respirator), pregătirea necorespunzătoare a soluțiilor și a procedurii, ignorând contraindicațiile și cerințele de îngrijire după inhalare. În unele situații, este suficient doar schimbarea medicamentului, sensibilitatea organismului la care fie este crescută, fie, dimpotrivă, este extrem de scăzută.

Pentru ca inhalările de tuse să aducă efectul așteptat, acestea trebuie tratate ca o procedură medicală serioasă, care are propriile cerințe și limitări. Respectarea lor va garanta nu numai eliminarea unui simptom dureros, ci și o recuperare rapidă cu puțin efort, ceea ce, totuși, nu exclude utilizarea complexă a altor metode de tratament care minimizează riscul de complicații.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.