^

Sănătate

A
A
A

Crăpături în unghiile mâinilor și picioarelor

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 07.09.2022
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Unghiile, ca o coafură, ar trebui să fie întotdeauna impecabile - iar acesta este un indicator nu numai al îngrijirii, ci și al sănătății generale a unei femei. Dar dacă apar probleme neprevăzute - de exemplu, o crăpătură pe unghie? Mai mult, ce se întâmplă dacă nicio metodă de acasă nu ajută să faci față nenorocirii?

Dacă problema nu dispare, sau chiar se agravează sau reapare, atunci trebuie să cauți cauza în starea generală a corpului. Nu are sens să ascundeți o crăpătură pe unghie: este important să găsiți factorul provocator și să-l neutralizați. Dacă acest lucru reușește, atunci fisura va dispărea de la sine.

Epidemiologie

Potrivit statisticilor, o persoană din cinci are una sau alta problemă cu unghiile. În acest caz, cel mai adesea astfel de probleme sunt cauzate de diferite boli interne sau patologii ale pielii. Crăpăturile se formează cel mai adesea ca urmare a procedurilor incorecte de manichiură, a dietelor excesiv de stricte și a deficienței de vitamine și minerale, precum și pe fondul ignorării protecției mâinilor în timpul curățării, curățării, spălării vaselor etc.

Cauze crăpături în unghie

Unghiile au o structură stratificată: probabil, mulți au observat că atunci când lovesc placa unghiei, sau prin strângere sau răsucire puternică, se poate crăpa. O astfel de fisură crește treptat în dimensiune - mai ales dacă praful, nisipul, firele de păr etc. Intră în zona deteriorată.

Placa unghiei se formează în zona rădăcinii, numită matrice. Putem spune că orice încălcare care apare în această zonă poate duce la o eșec în creștere și la o inferioritate suplimentară a unghiei. În special, se pot forma și fisuri.

Infecțiile - atât fungice, cât și bacteriene - pot, de asemenea, deteriora grav placa și rădăcina unghiei.

Lipsa vitaminelor și mineralelor, tulburările în procesele trofice au un efect extrem de negativ asupra dezvoltării și creșterii țesutului unghiei, care în cele din urmă devine slăbit, subțiat și vulnerabil la orice influențe externe.

Încălcările în timpul lucrărilor de manichiură pot cauza deteriorarea unghiei și chiar direct la matrice. Crăpăturile pe unghie apar adesea după prelucrarea necorespunzătoare cu o pilă de unghii sau îndepărtarea analfabetă a cuticulei.

Deteriorarea unghiei este cauzată chiar și de substanțe cunoscute nouă, precum detergenții și produsele de curățare (inclusiv cele pentru spălarea vaselor), clorul, soluțiile de acetonă. Pentru a preveni influențele negative, mâinile trebuie protejate prin purtarea de mănuși de protecție.

Factori de risc

O fisură în unghie apare ca urmare a unei varietăți de boli și condiții care pot perturba formarea și creșterea plăcii:

 • procese distrofice care apar sub influența unui factor genetic (vorbim despre onicogrifoză, leuconichie, platonichie etc.);
 • modificări patologice ale unghiilor - șanțuri, detașări rezultate din tulburări ale sistemului endocrin;
 • boli sistemice, boli interne - de exemplu, probleme cronice cu rinichii, sistemul cardiovascular sau respirator;
 • patologii dermatologice precum eczema sau psoriazisul;
 • deteriorare mecanică sau chimică;
 • beriberi, tulburări ale metabolismului mineral și apă-sare.

Patogeneza

Placa unghiei, precum și pielea și părul, aparțin structurilor cornoase. Unghia este în esență un număr mare de straturi lamelare, cu fibre cheratinice situate între ele. În același timp, gradul de rezistență al plăcii depinde de concentrația de acid cisteic din acestea, care are de obicei o condiție genetică.

Unghia este incoloră în natură, iar structura sa este formată din pori, ceea ce asigură un schimb adecvat de aer și procese de hidratare. Straturile și zonele dintre acestea sunt umplute cu ulei și umiditate, care împreună oferă elasticitate și un aspect sănătos unghiei. Cu o lipsă de umiditate sau grăsime, structura unghiilor se deteriorează, straturile sunt separate unele de altele, pot apărea crăpături.

Formarea unghiei începe cu zona matricei. Această zonă are o alimentare excelentă cu sânge: nuanța bogată de roz a plăcii de unghii inițial transparentă este dovadă. Dacă alimentarea cu sânge se înrăutățește din orice motiv, atunci sănătatea și aspectul unghiei suferă invariabil.

Rola de unghii, în absența deteriorării acesteia, este concepută pentru a acoperi placa de influențe externe adverse, inclusiv invazia infecțioasă.

Simptome crăpături în unghie

Simptomele apariției fisurilor în unghii sunt de obicei foarte indicative și vizibile. Probabil, orice persoană care nu este indiferentă față de propria sănătate va acorda rapid atenție schimbărilor la nivelul mâinilor și picioarelor.

Primele semne de patologie sunt diferite, iar aspectul lor ar trebui să fie răspuns imediat:

 • modificarea nuanței de culoare a unghiilor, apariția dungilor cenușii sau gălbui;
 • compactarea sau subțierea plăcii, desprinderea, apariția așchiilor;
 • distrugerea zonală a unghiei, procese inflamatorii în regiunea periunguală.

De obicei, toate aceste simptome sunt clar vizibile și vă permit să începeți tratamentul la timp. Uneori există tulburări suplimentare sub formă de durere, mâncărime, umflarea degetului afectat. În acest caz, trebuie să consultați un medic specialist cât mai curând posibil.

O fisură a unghiei cauzată de un traumatism mecanic este adesea însoțită de durere și alte senzații neplăcute. Dacă nu se face nimic, atunci placa se poate împărți chiar în două, ceea ce agravează și mai mult problema. Degetele sunt ușor contaminate, ceea ce contribuie la pătrunderea rapidă a infecției în țesutul deteriorat: ca urmare, apare inflamația, până la creșterea temperaturii corpului și apariția semnelor de intoxicație generală.

Unghiile de la picioare crăpate sunt deosebit de dureroase, deoarece o persoană trebuie să poarte pantofi care pun o presiune suplimentară asupra zonei deteriorate. În acest caz, se alătură adesea o infecție fungică, deoarece pantofii închisi au de obicei condiții optime pentru creșterea și dezvoltarea ciupercii. Tratamentul unei astfel de patologii este lung, necesitând un efort considerabil și răbdare din partea pacientului.

O fisură pe degetul în apropierea unghiei poate fi, de asemenea, un semn de micoză, iar dacă nu este tratată, leziunea se va răspândi rapid direct pe placa unghiei. Cu toate acestea, crăpăturile pielii cauzate de deshidratare, beriberi, probleme hormonale nu se răspândesc de obicei la unghii, deși ele însele provoacă un disconfort considerabil. Ar trebui să fiți deosebit de atenți dacă pielea crapă pe fondul diabetului: infecția în această situație este deosebit de periculoasă și poate duce la consecințe foarte neplăcute. [1]

O fisură longitudinală a unghiei poate fi legată de onicorexie, o boală în care plăcile se despart și se rup longitudinal. [2] La majoritatea pacienților, această patologie este rezultatul unui proces distrofic asociat cu tulburări metabolice. Deci, o crăpătură de-a lungul unghiei de pe mână este adesea cauzată de astfel de probleme:

 • boli dermatologice (micoze, psoriazis, eczeme);
 • leziuni (inclusiv manichiura);
 • expunerea la substanțe chimice, soluții agresive;
 • stres frecvent, nevroze;
 • boli de sânge;
 • patologii infectioase.

Unghiile mâinilor sunt întotdeauna mai susceptibile de a suferi de crăpături și decojire, și asta în ciuda faptului că infecția fungică „iubește” mai mult picioarele și degetele de la picioare. O fisură verticală pe unghie poate exista atât separat, cât și în cantități multiple. Divergența plăcii începe de obicei pe partea liberă, adâncindu-se treptat spre baza unghiei și uneori extinzându-se.

Dar o crăpătură sub unghia de la mână este rareori legată de onicorexie și este provocată în principal de un corp străin care pătrunde sub placă: acesta poate fi un ac, sârmă, spini de plante etc. Daunele sunt însoțite de senzații neplăcute, chiar durere. Cu traume profunde, se poate dezvolta supurația.

O fisura transversala in unghie are multe cauze comune cu onicorexie:

 • lucru necorespunzător de manichiură, încălcări la șlefuire și pilire;
 • leziuni traumatice obișnuite (de exemplu, la pacienții implicați în anumite activități: muzicieni, montatori de mobilier etc.).

Adesea, crăpăturile albe de pe unghii sunt rezultatul unui obicei prost comun de a mușca unghiile: această problemă este frecvent întâlnită în special la copiii de vârstă școlară primară.

Impacturile mecanice constante pot duce la faptul că se formează o fisură suficient de mare pe unghia degetului mare și de la picior. O astfel de încălcare se caracterizează prin faptul că, pe măsură ce placa crește, aceasta va diverge în lateral, încălcând simultan structura țesuturilor moi și provocând dureri severe. Într-o astfel de situație, se recomandă să lipiți placa cu un plasture antibacterian sau să o acoperiți cu șelac: un strat puternic de lac de gel va ține despicarea și va împiedica pătrunderea infecției. Pe măsură ce unghia crește, aceasta este tăiată până când crăpătura dispare.

La fel se procedează dacă se formează fisuri pe unghiile extinse. Procedura se efectueaza in salon, de catre un specialist profesionist.

Crăpături în unghiile unui copil

Problemele cu unghiile în copilărie necesită întotdeauna un consult medical, deoarece există destul de multe motive pentru această problemă. Și nu sunt doar infecții, boli de piele sau sistemice. Este necesar să se acorde atenție stării mentale a copilului, dispoziției sale, comportamentului. Nevroza și stresul copiilor afectează aproape întotdeauna starea de sănătate. În plus, copiilor le place adesea să își muște unghiile: acest lucru se datorează nu numai tensiunii nervoase constante, ci și lipsei anumitor vitamine și microelemente din organism.

Alți factori posibili nu trebuie excluși:

 • șocuri mecanice la nivelul falangei unghiei;
 • infecții (fungice sau microbiene);
 • procese alergice;
 • probleme dermatologice, tulburări endocrinologice, vasculare sau neurologice;
 • utilizarea prelungită a medicamentelor (de exemplu, antibiotice);
 • dieta greșită.

În toate cazurile, apariția fisurilor la copii necesită consultarea nu numai a unui medic pediatru, ci și a unui dermatolog, endocrinolog și gastroenterolog.

Complicații și consecințe

Unghiile crăpate pot progresa dacă nu li se acordă o atenție adecvată tratamentului și prevenirii lor. O astfel de ignorare a problemei duce în cele mai multe cazuri la un rezultat nefavorabil: o infecție (cel mai adesea una fungică) se unește, iar tulburările externe sunt, de asemenea, completate de senzații neplăcute sub formă de durere, arsură, mâncărime etc.

În plus, odată cu existența pe termen lung a patologiei, are de suferit și imunitatea generală, care afectează întreaga stare a corpului:

 • boli cronice exacerbate;
 • apar procese alergice;
 • creste riscul raspandirii infectiei la limitele placilor unghiale.

Când o fisură crește pe unghie pentru o perioadă lungă de timp, problema poate deveni cronică: apărarea imunitară slăbește și devine din ce în ce mai dificil să scapi de flagel.

Este mai bine să tratați orice boală la timp: inclusiv, acest lucru se aplică și în cazul încălcărilor sănătății pielii și a anexelor.

Diagnostice crăpături în unghie

Dacă apar unghii crăpate, ar trebui să consultați un dermatolog. El va examina plăcile de unghii sub o lumină specială, le va evalua starea generală și indicatorii de densitate, nuanță de culoare, transparență etc. Este adesea posibil să se determine cu exactitate cauza principală a fisurilor folosind o metodă microscopică, analiza spectrală a microelementelor și un studiul nivelului de vitamine din organism. În unele cazuri, trebuie să solicitați sfatul unor medici foarte specializați - de exemplu, un gastroenterolog, endocrinolog, chirurg etc.

Analizele în laborator se efectuează după luarea unei particule din placa unghiei: se evaluează probabilitatea leziunilor fungice, streptococice și stafilococice. În plus, sângele este examinat pentru a detecta boli interne în organism - de exemplu, procese inflamatorii, anemie etc.

Diagnosticarea instrumentală este activată dacă sunt suspectate probleme interne ale corpului. De exemplu, poate fi prescrisă o examinare cu ultrasunete a cavității abdominale, a glandei tiroide, a radiografiei toracice etc.

Diagnostic diferentiat

Diagnosticul diferențial se realizează cu următoarele patologii:

 • onicomicoză - infecție fungică a unghiilor;
 • psoriazisul unghiilor (apare adesea pe fondul psoriazisului cutanat);
 • eczema unghiilor (de obicei însoțește eczema cronică a picioarelor și mâinilor);
 • leziuni traumatice ale degetelor;
 • influențe chimice (acizi, alcalii, produse uleioase pe unghie, folosirea frecventă a lacurilor cu gel etc.);
 • lichen plan (se aplică plăcilor de unghii cu o formă generalizată sau atipică a bolii);
 • beriberi, procese de demineralizare, boli sistemice.

Tratament crăpături în unghie

Tratamentul fisurilor la nivelul unghiilor se realizează într-un complex, cu proceduri obligatorii de îngrijire și corecție nutrițională. Uneori, tăierea obișnuită a zonei deteriorate cu foarfecele ajută: în timp, crește o nouă zonă sănătoasă. Pentru a preveni repetarea fisurii, placa este lipită cu un plasture antimicrobian până când este complet crescută înapoi. Dacă deteriorarea este semnificativă și captează întreaga suprafață a unghiei, atunci poate fi necesară intervenția unui chirurg.

Când cauza principală a problemei este o boală a organelor interne sau o boală sistemică, este imperativ să vizitați un medic și să efectuați un diagnostic amănunțit. Dacă patologia de bază nu este eliminată, atunci va fi aproape imposibil să scapi pentru totdeauna de fisuri.

Dacă leziunea a fost provocată de contactul cu soluții chimice agresive, atunci este necesar să se ia măsuri pentru a proteja mâinile - de exemplu, purtați mănuși de cauciuc în mod regulat.

Problema asociată cu o infecție fungică este rezolvată de medic în mod individual. De exemplu, micozele neglijate sunt tratate pentru o lungă perioadă de timp - timp de câteva luni sau chiar până la un an. Este posibil să se utilizeze medicamente antifungice sistemice: fluconazol, itraconazol, terbinafină, ketoconazol. În plus, se recomandă conectarea tratamentului extern, care include băi cu o soluție de permanganat de potasiu, sare și bicarbonat de sodiu.

În unele cazuri, medicul prescrie un tratament specific folosind 1-2% tinol sau 5% crisarobin cu cloroform. După procedură, se aplică un agent antifungic. Un astfel de tratament se continuă cel puțin 2 săptămâni, după care zona afectată este tăiată și medicamentul antifungic continuă să fie aplicat sub tencuiala adeziv încă o lună. Un astfel de tratament este mai des prescris pacienților a căror problemă cu fisurile este asociată cu eczeme sau dermatită. Durata totală a terapiei este până la recreșterea unei plăci de unghii complet sănătoase.

Este posibil să se utilizeze alte preparate topice, cum ar fi Exoderil, Bifonazol, Fukortsin etc.

În interior, se recomandă să luați produse speciale complexe multivitamine-minerale.

Medicamente pe care un medic le poate prescrie

Fluconazol

Un agent antifungic prescris de un medic, alegând doze individuale în funcție de tipul și severitatea infecției. Reacții adverse posibile: cefalee, tulburări de somn, slăbiciune generală, letargie.

Terbinafină

Se utilizează pentru onicomicoză, de obicei în cantitate de 250 mg o dată pe zi. Tratamentul poate fi lung, de câteva săptămâni și chiar luni. Medicamentul este de obicei bine acceptat de organism, iar efectele secundare sunt rare sau ușoare.

Exoderil

Agent antifungic pentru uz extern. De regulă, Exoderil este utilizat pentru aplicarea pe zonele afectate de două ori pe zi, timp de câteva luni (până la șase luni). Reacțiile adverse sunt rare și se exprimă în manifestări locale (roșeață, mâncărime, iritație locală a pielii).

Fukortsin

Antiseptic și dezinfectant cu activitate antimicrobiană și antifungică largă. Folosit pentru a trata zonele afectate de până la 3 ori pe zi. Durata aplicării - până la dispariția completă a simptomelor fisurii. Fukortsin nu este prescris copiilor sub 12 ani.

Calciu D 3  Nycomed

Tabletele de calciu masticabile ajută la întărirea unghiilor și la îmbunătățirea structurii acestora. Luați 1 tabletă de două ori pe zi. În timpul tratamentului, sunt posibile reacții de hipersensibilitate, tulburări digestive.

Calcemin

O combinație de citrat de calciu și carbonat. Este prescris copiilor de la vârsta de cinci ani și adulților. Doza zilnică medie este de 2 comprimate. Durata admiterii se stabilește individual. Efectele secundare sunt extrem de rare și sunt exprimate sub formă de reacții alergice sau greață.

Cum să remediați o crăpătură pe o unghie?

Dacă problema fisurii a apărut brusc - de exemplu, după deteriorarea mecanică a plăcii - atunci este mai bine să vizitați o manichiuristă care poate „repara” defectul în mod profesional. Este mai bine să faceți această procedură cât mai devreme posibil, altfel situația se va agrava.

Când nu este posibil să vizitați un salon de unghii, se recomandă să luați următoarele acțiuni:

 • lustruiți în mod independent suprafața afectată a unghiei cu un șlefuitor cu o pilă de unghii cu granulație fină (nemetalic);
 • aplicați o bază adezivă pe zona lustruită (pentru comoditate, puteți folosi o perie de manichiură);
 • cand lipiciul se usuca, puneti o bucata miniaturala de matase pe zona tratata, apoi fixati-o de doua ori deasupra cu lipici;
 • după ce lipiciul se usucă, locul trebuie din nou tratat cu o pilă sau un șlefuitor și acoperit cu un lac de fixare.

În cazuri extreme, puteți face fără lipici și țesătură de mătase, folosind o bucată de șervețel obișnuit și lac transparent. Adevărat, această procedură nu va avea un efect atât de lung, dar va ajuta să „reziste” până la momentul restaurării profesionale în salon.

Vitamine pentru unghiile crăpate

Pentru a preveni sau accelera vindecarea unei fisuri în unghie, este necesar să se asigure aportul de substanțe vitaminice esențiale în organism. Nu este un secret pentru nimeni că lipsa de vitamine și minerale duce la uscăciune, fragilitate, deformare și paloare a anexelor pielii. Cum să compensați acest neajuns?

Cea mai bună soluție ar fi revizuirea dietei, datorită căreia putem obține substanțele principale și ușor digerabile. Preparatele farmaceutice sunt de asemenea potrivite, dar absorbția lor este oarecum mai proastă (în plus, produsele farmaceutice pot provoca alergii la pacient). În orice caz, este mai bine să consultați un medic în acest sens.

Cu uscăciune excesivă și fragilitate pe fondul îngroșării marginilor plăcii unghiei, este de obicei suspectată o deficiență de iod, calciu sau magneziu sau vitaminele A și E. Vitaminele menționate sunt solubile în grăsimi: acest lucru sugerează că pot doar fi absorbit în combinație cu grăsimi. De aceea, lipsa de tocoferol și retinol este adesea observată la femeile care urmează diete stricte cu aport redus de grăsimi.

Calciul este o componentă importantă care se găsește în brânzeturi, produse lactate, varză, verdeață și nuci. Pentru a îmbunătăți absorbția calciului, este mai bine să-l luați în combinație cu vitamina D: aceasta din urmă este produsă de organism sub influența luminii solare.

Iodul este un oligoelement foarte necesar organismului, care este prezent în cantități suficiente în fructe de mare, verdeață, morcovi și ananas. Datorită iodului, funcția normală a glandei tiroide este stabilită, iar plăcile de păr și unghii devin mai puternice.

Magneziul este o componentă cheie găsită în fasole, nuci, brânzeturi, cereale, banane și fructe de pădure. Pe lângă magneziu, plantele alimentare sunt bogate în siliciu: în absența acestui element, unghiile devin casante, pot apărea microfisuri.

Puteți îmbunătăți starea și puteți accelera vindecarea crăpăturilor din unghii prin includerea în dietă a preparatelor cu gelatină. Meniul poate fi reprezentat de aspic de carne sau pește, jeleu, mousse, etc. Datorită gelatinei, este adesea posibilă îmbunătățirea nu numai a stării unghiilor, ci și a articulațiilor.

Tratament de fizioterapie

Pentru a efectua procedurile de fizioterapie, se utilizează echipament special, care, de regulă, este instalat în încăperile fizice. Tratamentul poate fi efectuat atât în ambulatoriu, cât și în regim de internare.

Procedurile presupun expunerea la diferite tipuri de energie - cuantică, magnetică, electrică și ultrasonică. Pentru a scăpa de crăpăturile unghiei, medicul poate prescrie:

 • terapie cu frecvență ultraînaltă;
 • electroforeză;
 • fonoforeza;
 • tratament cu laser;
 • terapia cu unde de șoc;
 • radioterapie etc.

Trebuie avut în vedere faptul că kinetoterapie nu va putea eradica cauza apariției fisurilor în unghii. Prin urmare, în cursul tratamentului, sunt utilizate metode suplimentare pentru a elimina factorul inițial. Dacă acest lucru nu se face, atunci problema poate reapare în curând.

Tratament alternativ

Există o mulțime de rețete alternative pentru a întări unghiile și a preveni modificările patologice ale acestora. Cele mai simple moduri de a scăpa de fisuri sunt:

 • Un remediu accesibil și simplu pentru unghiile crăpate este uleiul vegetal infuzat cu ierburi. Nu este greu să-l gătești: iau ierburi proaspete sau uscate (sunt potrivite salvie, tarhon, coriandru sau chiar blaturi de morcov), toacă și toarnă ulei vegetal nerafinat. Cantitatea de ulei este determinată vizual: ar trebui să acopere complet stratul verde, dar nu mai mult. Agentul este insistat într-un dulap timp de 2 zile, după care începe tratamentul. Luați 1 lingură. L. Ulei cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, zilnic, și, de asemenea, frecat în plăcile de unghii de două ori pe zi (dimineața și seara).
 • Cu lipsă de calciu, cojile de ouă se adună, se spală și se usucă bine, se calcinează într-o tigaie fierbinte și uscată și se măcina într-o râșniță de cafea. Pulberea rezultată este depozitată într-un recipient bine închis, de preferință la frigider. Luat pe cale orală, 1 linguriță. Zilnic, cu alimente, timp de 2-3 săptămâni. Un astfel de calciu din coajă este absorbit mult mai bine decât din majoritatea preparatelor farmaceutice.
 • Pregătiți un unguent pentru crăpături. Se amestecă 20 ml de ulei de gălbenele, jumătate de gălbenuș de pui fiert și 3 g de ceară de albine, preîncălzită într-o baie de apă. Agentul se amestecă, fără a se lua de pe foc, și se aduce la consistența smântânii. Instrumentul este folosit pentru frecarea unghiilor pe timp de noapte.

Tratament pe bază de plante

 • În fiecare zi, de câteva ori pe zi, ei beau o infuzie de coada-calului proaspăt preparată. Această plantă este cunoscută pentru proprietățile sale diuretice, dar puțini oameni știu că încă se descurcă bine cu diferite boli ale unghiilor și părului. Trebuie să beți cel puțin 2 pahare de infuzie pe zi.
 • O colecție de medicamente este pregătită din trei părți de culoarea socului, două părți de rădăcină de iarbă de canapea și o parte de frunze de urzică, fructe de arin și traista ciobanului. Luați o linguriță din amestecul rezultat, turnați 250 ml de apă clocotită într-un termos, insistați peste noapte, filtrați a doua zi dimineața. Se beau o cură de zece zile, de trei ori pe zi, 100 ml. În fiecare zi trebuie să pregătiți o infuzie proaspătă.
 • Se prepară un remediu extern din 15 ml suc de aloe, 1 lingură. L. Crema de casa, 20 de picaturi de ulei de catina si brusture, aceeasi cantitate de ulei de galbenele. Toate ingredientele sunt amestecate, frecate în plăcile de unghii de 2-3 ori pe zi, zilnic.

Homeopatie

În multe cazuri, atunci când apar unghiile crăpate, homeopatia ajută la rezolvarea problemei. Vorbim despre medicamente specifice, eficiente și sigure, care pot fi luate atât de adulți, cât și de copii. Principalul lucru este să găsești un medic homeopat bun care să selecteze remediul optim. Alegerea poate fi făcută în favoarea unor astfel de remedii homeopate:

 • Thuja oksidentalis - este prescris pentru tratarea unghiilor casante, sfărâmate, atunci când se decojesc, se deformează etc. Ajută și la psoriazisul unghiilor.
 • Sepia - folosit pentru fisuri situate pe marginea liberă, precum și pentru bavuri frecvente, îngălbenire, deformare a plăcilor.
 • Acidum fluoricum - poate fi folosit dacă unghiile se sparg, se acoperă cu crăpături, caneluri, dungi longitudinale.
 • Alumină - ajută la pielea uscată și la nivelul plăcilor de unghii umflate crăpate.
 • Antimonium krudum - va ajuta dacă unghiile sunt acoperite cu crăpături, crăpături, excrescențe, precum și cu hiperkeratoză subunguală.
 • Arsenicum album - este prescris pentru subțierea și fragilitatea plăcilor.
 • Grafit - ajută la deformarea, îngroșarea și fisurile.
 • Psorinum - folosit pentru fragilitate și fragilitate.

Dacă unghiile crăpate sunt cauzate de o infecție fungică, atunci sunt benefice remediile precum Silicea terra, Argilla, Veronica officinalis. Fisurile dureroase sunt eliminate cu ajutorul Berberis vulgaris.

Dozele de medicamente sunt individuale și stabilite de un specialist în direcția homeopatică.

Interventie chirurgicala

În unele situații, când tratamentul medicamentos nu are efectul dorit, trebuie să recurgeți la metode cardinale - de exemplu, pentru a îndepărta placa unghiei. Procedura se desfășoară în mai multe moduri:

 • Metoda laser presupune utilizarea unui fascicul laser cu un diametru mai mic de 1 mm. Fasciculul îndepărtează simultan atât unghia afectată, cât și agentul patogen fungic, are un efect blând, previne reapariția micozei.
 • Intervenția chirurgicală este folosită cel mai adesea dacă boala este avansată: chirurgul separă placa de bază cu un bisturiu și o îndepărtează, după care clătește rana cu un agent antibacterian. Pacientul poate merge acasă aproape imediat după procedură.
 • Îndepărtarea chimică implică utilizarea unei benzi speciale și a unui reactiv pentru unguent chimic. Banda cu unguent se tine pe unghia afectata aproximativ patru zile, dupa care se indeparteaza impreuna cu placa inmuiata.
 • Metoda undelor radio este un fel de „evaporare” a zonelor afectate de unghii. Procedura se efectuează sub anestezie locală, astfel încât pacienții suportă ședința fără prea mult disconfort și își pot începe activitățile zilnice normale în a doua zi după intervenție.

Profilaxie

Unghiile crăpate nu sunt doar urâte, ci indică probleme grave de sănătate în organism. Pentru a evita această problemă, ar trebui să vă îngrijiți corespunzător unghiile, precum și să hrăniți și să hidratați - nu numai degetele, ci întregul corp. Pentru a face acest lucru, este suficient să urmați recomandări preventive relativ simple.

 • Nu curățați casa și nu spălați vase fără a purta mai întâi mănuși de cauciuc. În ceea ce privește picioarele, trebuie să monitorizați calitatea și curățenia pantofilor din interior: pantofii nu trebuie să se ridice, trebuie să fie proaspeți și curați, fără mirosuri neplăcute, umezeală și murdărie.
 • Nu vă puteți mușca și alege unghiile, încercați să corectați unele defecte - de exemplu, creșterea în interior: acest lucru ar trebui făcut de un specialist.
 • Este important să respectați regulile de igienă personală, să vă spălați în mod regulat mâinile și picioarele și să preveniți dezvoltarea unei infecții fungice.
 • Manichiura și pedichiura ar trebui făcute numai de specialiști în saloane dovedite.
 • Trebuie să mănânci corect, să bei suficiente lichide pe parcursul zilei, să duci un stil de viață sănătos. Dieta ar trebui să conțină aproximativ 70% legume, fructe, verdețuri.

Recomandările enumerate sunt simple, dar ajută la menținerea sănătății, rezistenței și aspectului frumos al plăcilor de unghii.

Prognoză

Dacă utilizați un tratament adecvat în timp util, selectat ținând cont de cauza principală a problemei, atunci o fisură în unghie va avea un prognostic favorabil. Dacă nu este tratată, fisura poate deveni mai complicată: de exemplu, apar adesea focare inflamatorii, placa este deformată, infecția se unește și se răspândește. Măsurile luate în timp util vor ajuta la evitarea problemelor și la menținerea sănătății mâinilor și picioarelor.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.