^

Sănătate

Lipide, lipoproteine și apolipoproteine

Lipoproteina (a) în ser

Lipoproteina (a) constă din apo (a), care este în mod inerent o glicoproteină și legată covalent la apo-B100. Lipoproteina (a) are o similaritate structurală semnificativă cu plasminogenul.

Apolipoproteina B1 în ser

Apo-B este principalul transportor al trigliceridelor din intestin către celulele adipoase, deci a fost numit "încărcătorul mare". Creșterea conținutului de apo-B în sânge este de obicei combinată cu o concentrație ridicată de LDL și este inerentă în HLL familială, care este adesea complicată de infarctul miocardic.

Apolipoproteina A1 în serul de sânge

Fiecare lipoproteină primară este caracterizată prin prezența în compoziția sa a unei proteine individuale, numai inerente (apolipoproteină). Apolipoproteinele sunt notate cu litere latine, dintre care unele sunt familii de proteine și sunt de asemenea indicate prin numere (de exemplu, apo-A1, apo-A2, etc.).

Dislipidoproteinemia tipică

Studiul fracțiunilor de lipoproteine în practica clinică este utilizat pentru a tipifica dislipidoproteinemia. Dislipo- - Abaterea lipoproteină spectrului de sânge, se manifestă în modificarea conținutului (creștere, scădere, sau fără raport încălcare) a uneia sau mai multor clase de lipoproteine.

Analiza electroforetică a lipoproteinelor

Lipoproteina din plasma sanguină - forma de transport a lipidelor în corpul uman. Ei transportă transportul lipidelor ca exogene (alimentare) și de origine endogenă. Lipoproteinele individuale captează excesul de colesterol din celulele țesuturilor periferice pentru al transporta în ficat, unde sunt oxidate la acizii biliari și excreția cu bila.

Scăderea densității colesterolului lipoproteic în sânge

Colesterolul lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL-colesterol) este principala formă de transport a colesterolului.

Colesterolul de lipoproteine de înaltă densitate din sânge

De înaltă densitate (HDL-colesterol) lipoproteina este definită ca fiind cantitatea rămasă a colesterolului seric, după precipitarea lipoproteinelor care conțin apo-B-(LDL și densitate foarte scăzută).

Totalul colesterolului din sânge

Colesterolul este un alcool ciclic secundar monohidric. Colesterolul intră în organism cu hrană, dar cea mai mare parte este formată endogen (sintetizată în ficat). Colesterolul este o componentă a membranelor celulare, un precursor al hormonilor steroizi și acizilor biliari.

Trigliceridele din sânge

Trigliceridele sau grăsimile neutre sunt esteri ai unui alcool trihidric de glicerină și acizii grași mai mari. Trigliceridele intră în organism cu alimente (trigliceride exogene) și sunt sintetizate în organism (trigliceride endogene).
You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.