^

Sănătate

A
A
A

Acid lactic (lactat) în sânge

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Lactatul (acidul lactic) este produsul final al glicolizei. În condiții de repaus, principala sursă de lactat în plasmă sunt celulele roșii din sânge. Când se exercită, lactatul părăsește mușchii, se transformă în piruvat în ficat sau este metabolizat de țesutul creierului și inimii. Valorile de referință (normă) ale concentrației lactatului în sânge sunt reflectate în tabel.

Concentrația de lactat în sânge crește cu hipoxia tisulară datorată scăderii perfuziei tisulare sau scăderii conținutului de oxigen din sânge. Acumularea de lactat poate reduce pH-ul sângelui și poate reduce concentrația de bicarbonat, conducând la acidoză metabolică.

Valori de referință (normă) ale concentrației lactatului în sânge

 

Concentrația lactatului în sânge

Sânge

Mg / dl

Mmol / l

Arterial venos

8.1-15.3 <11.3

0,9-1,7 <1,3

Raportul lactat / piruvat

10/1

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.