^

Sănătate

A
A
A

Abcesul diafragmatic

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Cand inflamatia infectioasa interioara a tesuturilor insotite de distrugerea lor și topirea purulent clasificate ca abces subdiafragmatică, aceasta înseamnă că abces (acumulare capsula limitata de puroi) situate în zona abdominală subcostal - în spațiul dintre separând cavitățile toracică și abdominală diafragmă și porțiunea superioară a abdomenului organe, cum ar fi ficatul, splina, stomacul și colonul transversal.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Epidemiologie

Conform statisticilor, în mai mult de 83% din cazuri, formarea de abcese subdiafragmatice este direct asociată cu forme acute de boli ale cavității abdominale; iar în două treimi din cazuri este rezultatul intervenției chirurgicale în aceste boli.

La 20-30% dintre pacienți, se formează un abces subdiafragmatic după îndepărtarea apendicitei purulente perforate; 50% - după operații legate de stomac, duoden, vezică biliară și tract biliar; aproape la 26% - cu inflamație purulentă a pancreasului.

În mai puțin de 5% din cazuri, un abces subdiafragmatic se dezvoltă fără circumstanțe predispozante.

Abcesele subdiafragmatice din dreapta sunt diagnosticate de 3-5 ori mai des decât abcesele stângi; ponderea focarelor bilaterale de supurație nu depășește 4-5% din cazuri.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Cauze abces subdiafragmatic

Conform datelor chirurgiei clinice, în majoritatea cazurilor, cauzele abcesului subdiafragmatic sunt asociate cu operații: pentru ulcere perforate ale stomacului sau duodenului; apendicita perforată acută; îndepărtarea chisturilor sau vezicii biliare (colecistectomie); îndepărtarea pietrelor din ductul biliar (coledocholitotomie) sau reconstrucția conductelor; splenectomie (îndepărtarea splinei) sau rezecție hepatică. Formarea unui abces subdiafragmatic este o complicație extrem de periculoasă a acestor operații.

De asemenea, un abces subdiafragmatic poate provoca traume combinate ale localizării toracoabdominale; inflamația acută a vezicii biliare, a canalelor biliare sau a pancreasului ( pancreatită purulentă ). Abcesul acestei localizări poate fi rezultatul unei descoperiri în abcesul pyogenic sau amoeba intrahepatic sau în chistul echinococic purulent. În cazuri rare, supurația este cauzată de parainfrită sau de septicemie generalizată.

De regulă, abcesul din zona subdiafragmatică se formează în interiorul cavității abdominale sub formă de abcese anterioare, superioare, posterioare, pre-gastrice, superhepatice sau aproape abcesive. Ele pot fi, de asemenea, mijloc, drept și stâng (mai des - dreptaci, adică peste ficat).

Există un aranjament al abcesului din spatele peritoneului - în celuloza spațiului retroperitoneal, care are loc sub diafragmă până la organele pelvine situate mai jos. O astfel de abces retroperitoneal subdiafragmatică apare din cauza infecției, aici o cădere limfatic șoc sau inflamație purulentă de sânge din apendice, pancreas, suprarenale, rinichi sau intestin.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25], [26]

Factori de risc

Factorii de risc pentru dezvoltarea abcesului subdiafragmatic postoperator, precum și alte complicații infecțioase în chirurgie includ prezența pacienților cu diabet zaharat sau disfuncție renală gravă; o mare pierdere de sânge, copii și vârstnici, precum și aportul de glucocorticosteroizi sau citostatice, care reduc imunitatea globală. Sindromul cronic este mai frecvent la pacienții care au luat anterior antibiotice.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32]

Patogeneza

Patogeneza formarea de abcese subdiafragmatică este o reacție inflamatorie set indusă de bacterii aerobe și anaerobe (Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella spp., Bacteroides fragilis, etc.) prezente în organul inflamat și Iz pentru contaminarea bacteriană - infecția zonei de intervenție operativă cu microbii nosocomiali.

Ca rezultat al activării macrofagelor și a altor celule imune, în locul introducerii de bacterii - în jurul cavității pyogenic cu celule moarte și leucocite - format capsulă de țesut conjunctiv care separă zona de supurație de țesutul sănătos și continuu completarea cu purulent exudat.

trusted-source[33], [34], [35], [36], [37], [38]

Simptome abces subdiafragmatic

Medicii acorde atenție faptului că simptomele de inflamație subfrenic abces tipic intracavitară cu exsudație purulente, dar intensitatea lor depinde de cursul de etiologie bolii și localizarea purulente legat. Și caracteristicile clinice ale acestei manifestări bolii poate varia de la boli acute severe la proces insidios cronic cu febră intermitentă, pierderea poftei de mâncare și creștere în greutate, anemie și simptome nespecifice.

Primele semne se manifestă prin stare de rău și o stare de slăbiciune generală. Foarte rapid, o creștere accentuată a temperaturii corpului (până la + 38,5-40 ° C) în timpul zilei, cu o ușoară scădere pe timp de noapte, adică o febră prelungită cu frisoane și hiperhidroza nocturnă.

Simptomatologia abces subfrenic include, de asemenea: durere sub arcada coaste, peste coastele 8-11 (palparea abdomenului - tensiunea musculară și durere în cadranul din dreapta sus), durere, da umăr și sub lama de umăr, și crește cu respirație profundă; tuse, respirație frecventă și superficială (adesea regiunea epigastrică inhalează pe inspirație); hiccough, eructație, miros urât din gură, greață și vărsături. Mulți pacienți iau poziție forțată semisidă.

Din partea sângelui, există o creștere a numărului de leucocite (leucocitoză) și accelerarea sedimentării eritrocitare (ESR). La radiografie, la aproximativ 80% din pacienți se găsește lichid pleural, iar la a treia dintre ele - bule de gaze deasupra unui lichid.

Complicații și consecințe

Consecințele și complicații abces subdiafragmatică: perforare capsula pyogenic prin diafragmă și a lovit purulent exudatului în cavitatea pleurală și plămânilor (empiem pulmonară, pyothorax pleurezie reactive), în cavitatea peritoneală sau sacul pericardic (pericardul), precum și în lumenul intestinal. In absenta tratamentului sau a consecințelor misdiagnosis abces subdiafragmatică - peritonita, sepsis, șoc septic și deces.

trusted-source[39], [40], [41], [42], [43], [44], [45], [46]

Diagnostice abces subdiafragmatic

Pentru diagnosticul abces subdiafragmatică a fost efectuată în timp util, există o regulă în chirurgie: la orice pacient cu febră de origine necunoscută, care a avut operație abdominală (chiar dacă operațiunea a fost efectuată cu câteva luni mai devreme) ar trebui să fie suspectată intraperitoneală cronică, în primul rând abces subdiafragmatică.

Examenul include în mod necesar teste de sânge și diagnostic instrumental - examinare radiografică (în două proiecții), examen cu ultrasunete și o tomogramă computerizată a cavității abdominale și a zonei diafragmei.

trusted-source[47], [48], [49], [50], [51], [52]

Ce trebuie să examinăm?

Diagnostic diferentiat

Foarte important este diagnosticul diferențial - datorită localizării supurației în partea intrathoracică a cavității abdominale. Criteriile de diagnostic existente (privind compoziția sângelui și vizualizarea instrumentală) contribuie la detectarea corectă a acestui tip de proces purulent-inflamator.

trusted-source[53], [54], [55], [56], [57], [58], [59]

Tratament abces subdiafragmatic

Tratamentul unui abces subdiafragmatic este un tratament operativ care se efectuează într-un spital.

Se efectuează deschiderea transtoracică (transpleurală) sau transabdominală a abcesului sub-diafragmatic și îndepărtarea puroiului din cavitate (prin aspirație). Apoi, cavitatea este spălată cu mijloace antiseptice, iar drenajul este stabilit prin suturarea ranii.

După aceasta, tratamentul cu droguri continuă, iar aici medicamentele principale sunt antibiotice. În primul rând, prin preparatele parenterale de administrare utilizate cefalosporina: Cefotaxim, Cefazolin, Ceftriaxon, etc., care sunt administrate fie intramuscular sau intravenos (picurare) - 0,25-0,5 g la fiecare 8 ore (în cazuri severe 1. -2 g).

De asemenea, utilizat flucloxacilina, Trimetoprim- sulfametoxazol (Biseptolum, Bactrim, Co-trimoxazol, Septra et al. Denumire comercială), clindamicină (Dalatsin, Klindatsin, Klitsimin).

Antibiotic-lincosamid Clindamicina este prescrisă sub formă de injecții - 2,5-2,8 g pe zi. Dintre contraindicațiile sale, se observă numai prezența enteritei sau a colitei. Cu toate acestea, la fel ca toți agenții anti-bacterieni, acest medicament poate produce efecte secundare (modificări ale sângelui, urticarie, scăderea tensiunii arteriale, dureri abdominale, greață, diaree, dysbiosis intestinale).

Profilaxie

Până în prezent, prevenirea dezvoltării abcesului subfuncțional după intervenții chirurgicale se realizează prin introducerea antibioticelor timp de o oră sau două înainte de operație și în primele 24 de ore după aceasta.

trusted-source[60], [61], [62], [63], [64], [65], [66], [67]

Prognoză

Prognosticul rezultatului abcesului intraabdominal în zona subdiafragmatică - cu rata medie a mortalității de 10-20% - este determinată de specialiști cu mai mulți factori. Și o condiție cheie pentru siguranța pentru viața pacienților este deschiderea în timp util a abcesului sub-diafragmatic și terapia adecvată de urmărire.

trusted-source[68], [69], [70], [71], [72], [73]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.