^

Produse pentru pancreatită: ce poate și ce nu?

, Editorul medical
Ultima examinare: 13.10.2022
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Inflamația pancreasului sau pancreatita este o boală însoțită de exacerbări periodice care provoacă o alimentație necorespunzătoare pentru un astfel de diagnostic. Funcția acestui organ este de a produce enzimele necesare procesării alimentelor în duoden. Cu pancreatită, ele nu intră acolo, ci sunt activate în glanda însăși, dăunând propriilor țesuturi. Manifestările patologiei sunt foarte dureroase și neplăcute, așa că cel mai bine este ca pacientul să cunoască efectul diferitelor produse asupra stării pancreasului.

Alimente recomandate pentru pancreatită

Un pacient cu pancreatită ar trebui să fie ghidat de o dietă terapeutică nr. 5, care prescrie o metodă dietetică de gătit, economisirea termică și chimică a organului, mese fracționate, dar frecvente, excluderea din meniul de alcool picant, acru, afumat, prăjit, - produse care stimulează sinteza sucului pancreatic.

Ce alimente sunt utile pentru pancreatită și ce poți mânca? Lista celor mai necesare poate fi următoarea:

 • produse de panificație - pâine de grâu nu perfect proaspătă (de preferință produse de patiserie de ieri), biscuiți făcuți chiar din ea;
 • produse din carne - pui, iepure, vițel, curcan (fiert);
 • pește - soiuri cu conținut scăzut de grăsimi (biban, știucă, cod, merluciu, pollock, pollock), aburit sau fiert;
 • ouă - 1-2 pe săptămână (omletă cu aburi);
 • cereale - hrișcă, orez, fulgi de ovăz, orz, gris;
 • lapte acru și produse lactate - brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi, chefir, lapte copt fermentat, iaurt fără umplutură și arome, lapte numai pentru adăugare la alimente;
 • legume - morcovi, sfeclă, cartofi, conopidă, broccoli, dovlecel;
 • grăsimi - legume și unt (se adaugă la preparatele gătite);
 • fructe - banane, mere coapte slabe, pere;
 • băuturi - compot din fructele lor uscate, bulion de măceșe, ceai slab;
 • primele feluri - fierte pe un bulion de carne secundar.

Alimente interzise și dăunătoare pentru pancreatită

Alimentele dăunătoare care pot dăuna pancreatitei includ:

 • carne grasă și pește;
 • rațe și gâște;
 • cârnați;
 • tot laptele;
 • pâine proaspătă de secară;
 • ciuperci;
 • crupe de mei;
 • leguminoase;
 • din legume varză albă, ridichi, ridichi;
 • ceapă, usturoi, măcriș;
 • bulion bogat;
 • cafea, băuturi carbogazoase, ceai tare.

Fumatul, murăturile și marinatele, sucuri de fructe, alcool, în special vinuri, șampanie, sifone, ciocolată, prăjituri și produse de patiserie, prăjirea alimentelor în orice ulei, consumul de preparate calde sau reci sunt absolut interzise.

Produse pentru pancreatită acută

Pancreatita acută provoacă atacuri foarte dureroase în abdomenul superior, adesea dureri de centură, greață, vărsături, slăbiciune severă și scaune nedigerate. Aceasta este o afecțiune care pune viața în pericol, necesită un răspuns imediat și foame în primele două zile, frig pe pancreas, odihnă.

Din a treia zi, este introdusă o compoziție limitată de produse din meniu:

 • piure de legume fierte;
 • supe mucoase;
 • omletă de albușuri aburite;
 • caserole;
 • mere coapte, pere.

Toate felurile de mâncare trebuie consumate în stare caldă, mâncați porții mici o dată, mâncând de 5-6 ori pe zi. Această schemă este menținută timp de 5-7 zile, apoi trec la dieta nr. 5.

Produse pentru pancreatita cronică

Pancreatita cronică nu necesită o dietă atât de strictă și, cu toate acestea, este necesar să se dezvolte anumite reguli privind alimentația și să le transforme în modul tău de viață, deoarece adevărate capodopere culinare pot fi create și din produse sănătoase. Principalul lucru este să limitați carbohidrații și grăsimile.

Pentru gazda din bucătărie, este și mai ușor să nu păzești spuma lângă tigaie pentru a o colecta, ci să scurgi primul bulion. Carnea fiartă este folosită ca fel al doilea, legumele sunt mai comode, mai gustoase și mai rapid de coacere decât de prăjit într-o tigaie.

Trebuie să renunți la legumele și fructele acre, necoapte, pentru că, de fapt, cele coapte sunt mult mai gustoase.

Produse pentru pancreatită și colecistită

Colecistita (inflamația vezicii biliare) și pancreatita sunt indisolubil legate, deoarece. Organele care au suferit un proces patologic sunt situate în apropiere, iar funcțiile lor sunt similare - intrarea în duoden și procesarea alimentelor.

În multe privințe, alimentația cu aceste diagnostice nu se contrazice: restricții la alimente grase, gătit dietetic, evitarea alimentelor care stimulează enzimele alimentare și bila, fracționată.

Cu o divergență de „interese”, este necesar să se excludă un produs sau un fel de mâncare care este nepotrivit pentru un alt organ. Leguminoasele sunt un exemplu – bune pentru fiere, rele pentru glande sau chiar inghetata slaba – pancreasului nu ii place frigul.

Produse pentru exacerbarea pancreatitei

Perioadele cu manifestări mai subtile ale bolii pancreatice alternează periodic cu exacerbări provocate de erori în alimentație. În acest moment, ar trebui să treceți la o dietă mai strictă, să măcinați alimentele, să îi monitorizați temperatura, să acordați preferință legumelor fierte și coapte, să beți apă minerală încălzită fără gaz cu 30-90 de minute înainte de a mânca (Narzan, Essentuki No. 4, 17). Sunt portii mici, dar des. În general, concentrați-vă pe recomandările referitoare la pancreatita acută.

Produse pentru pancreatită și gastrită

Gastrita este denumirea comună pentru modificările inflamatorii-distrofice ale mucoasei gastrice. Există diferite clasificări ale acestei patologii, inclusiv în funcție de aciditate, localizare, durata cursului și alți factori. Cel mai adesea, un însoțitor al pancreatitei este gastrita cronică cu aciditate ridicată (hiperacid).

Sarcina nutriției într-unul și celălalt caz este de a nu provoca secreția excesivă de suc pancreatic și gastric. În multe privințe, mâncarea este aceeași, dar există unele contradicții. Deci, cu această formă de gastrită, este util să bei lapte gras, dar produsele cu lapte acru sunt nedorite. În cazul inflamației pancreasului, opusul este adevărat și un compromis este important aici.

Produse proteice pentru pancreatită

Preferința pentru pancreatită trebuie acordată alimentelor cu proteine, dar alimentele cu fibre grosiere sunt dăunătoare pentru organism. Prin urmare, proteinele vegetale ar trebui să aibă o structură moale, este recomandabil să îndepărtați pielea din legumele și fructele permise, să le consumați într-o formă prelucrată termic. Animalul este obținut din carne dietetică.

Produsele care provoacă pancreatită (varză, ridichi, roșii în cantități mari, struguri, rodii, carne de porc, carne de vită grasă din produse din carne) trebuie excluse chiar și în perioada de remisie stabilă.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.