^

Crupa cu pancreatită

, Editorul medical
Ultima examinare: 24.10.2022
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Mâncărurile din cereale apar în dieta unui pacient cu pancreatită printre primele: din a doua sau a treia zi după eliminarea unui atac acut. Și apoi prezent constant pe masă. Cele mai multe feluri de mâncare din cereale sunt bine absorbite de sistemul digestiv, fără a tensiona pancreasul, care nu poate funcționa în acest moment. Ce fel de cereale pentru pancreatită ar trebui să se aprovizioneze pacientul și toate cerealele sunt la fel de utile?

Ce sunt posibile și ce nu?

Apropo de cereale, nu trebuie generalizat că toate sunt potrivite în meniul pacientului. Deși, în general, cerealele gătite corespunzător au un efect pozitiv asupra pancreasului, nu toate sunt percepute de restul organelor digestive. Ce poate și ce nu poate fi determinat de nutriționiști în recomandările lor, iar pacientul este obligat să le urmeze sfaturile.

Următoarele cereale sunt preparate din cereale cu pancreatită:

 • orez;
 • griş;
 • hrişcă;
 • ovaz;
 • orz.

În perioada acută sunt contraindicate terciurile de mei, orz, grâu, porumb, fasole. Orzul și grâul vor fi la îndemână în timpul remisiunii, ocazional apărând pe masă, iar restul speciilor enumerate nu ar trebui să fie prezente în dietă nici în timpul remisiunii incomplete, fie stabile.

 • Primul fel de mâncare de orez apare pe masa bolnavului - deja de 2-3 zile. În timpul săptămânii, dieta include hrișcă, fulgi de ovăz, orz, gris.

În faza acută sunt utile cerealele vâscoase, lichide - pe apă sau, în cazuri extreme, jumătate cu lapte. Fara zahar, unt, sare. Masa fiartă se șterge sau se dă jos cu un blender până la omogenizare. În acest scop, puteți pre-măcina cerealele uscate și puteți găti un fel de mâncare lichid din ele.

În timpul remisiunii, nu este nevoie să măcinați cerealele sau să măcinați cerealele. Dieta de cruță este oprită, terciurile devin sfărâmicioase, gustul lor este îmbunătățit cu zahăr și unt. Astfel de feluri de mâncare au mai multe componente nutritive decât cele vâscoase. Dacă pancreasul reacționează normal la ele, atunci este permis să mănânci terci cu lapte.

Hrișcă cu pancreatită

Cereala tradițională pentru pancreatită este hrișca. Nutriționiștii și gastroenterologii îl includ adesea în diete, este potrivit în dieta zilnică a persoanelor în vârstă și a copiilor. Produsul este unic deoarece conține o gamă întreagă de aminoacizi care vă permit să echilibrați dieta fără carne.

 • Există multe diete cu hrișcă care promovează pierderea în greutate. Hrișca pentru pancreatită este, de asemenea, utilă deoarece conține fier, fibre, vitamine B.

De obicei, hrișca este prescrisă din a cincea zi, după încetarea durerii și a disconfortului cauzat de exacerbarea procesului. Crupele se pun la fiert si se freaca fara a mai adauga nimic, nici macar sare. La sfarsitul celei de-a doua saptamani se recomanda alimente mai hranitoare - piure de hrisca si supa de legume.

Într-un proces cronic, se prepară terci sfărâmicios sărat, îmbogățit cu ulei, miere sau zahăr într-o cantitate minimă. Hrișca este potrivită și pentru garnitură pentru carne sau chiftele. Carnea este inabusita sau fiarta, cotleturile sunt fierte la abur. Legumele, verdeturile sunt de asemenea combinate cu acest produs.

 • Pentru o persoană cu probleme pancreatice, hrișca se prepară după o tehnologie specială: aleg cereale zdrobite sau fulgi, trebuie să-l ștergă pe cel fiert.

Cerealele integrale sunt folosite după dispariția tuturor simptomelor bolii. Crupele se sortează, se spală, se înmoaie câteva ore sau peste noapte. Datorită acestui preparat, produsul reține un maxim de substanțe utile. Un fel de mâncare proaspăt gătit este consumat la o temperatură caldă și confortabilă.

Orez pentru pancreatită

O caracteristică importantă a orezului în pancreatită este capacitatea sa de învăluire. Protejează membranele mucoase ale organelor digestive de factorii agresivi și, de asemenea, absoarbe și elimină toxinele. Crupele de orez pentru pancreatită sunt, de asemenea, recomandate deoarece sunt ușor de digerat, asigură sațietate pe termen lung și nu irită nici organele bolnave, nici organele sănătoase.

Atenția la consumare este necesară doar pentru că orezul are un efect inerent de fixare, iar dacă inflamația pancreasului este însoțită de constipație, atunci orezul este nepotrivit în meniu. În schimb, dacă pacientul este chinuit de diaree, atunci orezul va face o treabă bună în eliminarea acestuia.

Orezul este permis să fie consumat deja în a doua zi după diagnosticul de pancreatită.

 • La început este terci lichid cu lapte și apă în jumătate.
 • După un timp, în meniu apare un bulion ușor de pui cu orez.
 • Câteva zile mai târziu, din aceste cereale se prepară o garnitură pentru chiftele și budinci de orez.

Toate rețetele folosesc un produs lustruit alb cu gătit rapid. Soiurile nelustruite sunt mai sănătoase ca compoziție, dar coaja aspră le face nedorite în dieta unui pacient cu probleme pancreatice. Permisul pentru un astfel de orez se obține numai în stadiul de remisie stabilă.

Mazăre pentru pancreatită

Mazarea este foarte gustoasa, nu intamplator este un produs important al multor bucatarii nationale. Valoarea nutritivă ridicată, sațietatea, deliciul îl fac un produs indispensabil în alimentația majorității familiilor. Cu condiția ca toți membrii familiei să fie sănătoși, în special, nu au probleme cu organele digestive.

 • Pentru ca mazărea ta preferată cu pancreatită să nu provoace rău, trebuie să știi când și cât de mult poate fi consumată.

Ca și alte cereale cu pancreatită, mazărea nu este consumată de pacienții la care se observă simptome de fază acută. De ce nu? Deoarece leguminoasele conțin fibre grosiere care pot provoca probleme suplimentare - diaree, balonare, colici intestinale.

 • În formele ușoare de inflamație cronică, uneori pacienții au voie să mănânce mazăre verde. Acest lucru se datorează prezenței proteinelor în ea - un material de construcție pentru refacerea țesuturilor unui organ bolnav. Caloriile sunt utile si organismului, epuizat de malnutritie si durere.

Mazarea se fierbe si se amesteca cu piure de morcovi, conopida, dovleac sau piure sub forma de supa de legume. Acest fel de mâncare ajută la scăderea manifestărilor de constipație. Pe lângă un procent ridicat de proteine, mazărea conține potasiu, seleniu, magneziu, fier, iod, zinc, sulf, vitamine și carbohidrați.

După confirmarea remisiunii, mazărea uscată nefrecata este permisă, preînmuiată în apă rece. Produsul este folosit pentru garnituri sau supe, umplute cu rulouri, coapte sub forma de budinci. Doza preparatului finit este stabilită de un nutriționist.

Făină de ovăz pentru pancreatită

Pacienții nu trebuie să abuzeze de alimentele preparate din cereale cu pancreatită. Cu toată utilitatea cerealelor pentru oamenii sănătoși, acestea pot aduce atât beneficii, cât și rău persoanelor cu patologii pancreatice. Chiar și fulgii de ovăz dietetic pentru pancreatită nu sunt întotdeauna adecvate în dietă. Cel puțin în primele zile ale fazei acute, fulgii de ovăz sunt excluși, iar atunci când sunt incluse în dietă, se recomandă să măcinați mai întâi boabele într-o râșniță de cafea.

 • În această stare, produsul cerealier fiert capătă o consistență uniformă și este ușor procesat de sistemul digestiv.

Cerealele integrale nu sunt pentru pacienții gastroenterologi. Cerealele instant sunt, de asemenea, nepotrivite în alimentația lor: conțin aditivi care sunt departe de a fi folositori.

Terciul de ovăz este bogat în carbohidrați, proteine, amidon, vitamine din mai multe grupe, minerale, mono și dizaharide. Oferă următoarele beneficii:

 • învăluie și protejează mucoasa interioară a tractului digestiv;
 • scade colesterolul;
 • imbunatateste starea de spirit datorita serotoninei;
 • conţine enzime asemănătoare celor produse de o glandă bolnavă.

Terciul este gustos, satisfăcător, combinat cu fructe uscate și alte ingrediente, iar în combinație cu lapte, susține imunitatea slăbită a pacientului.

Primul lucru pe care medicii îl permit este o masă de apă lichidă, fără aditivi aromatizanți. Un decoct de fulgi de ovăz poate fi baza pentru o supă moale. Apoi, spre schimbare, pe bază de fulgi de ovăz se prepară jeleu, sufleu, budincă. Pe măsură ce se vindecă, fulgii de ovăz devin mai gustoși și mai gros, datorită uleiului și înlocuirii apei cu lapte.

Mei cu pancreatită

Meiul, sau meiul, conține fibre, vitamine, minerale, grăsimi. Terciul dintr-o astfel de cereală este considerat un aliment relativ greu. Prin urmare, alimentația alimentară sugerează mei pentru pancreatită, dar cu rezerve: nu în toate perioadele și gătit corespunzător.

 • Nu puteți terci de mei în timpul exacerbării, ca și alte cereale cu pancreatită, precum și în situațiile în care boala este însoțită de inflamația vezicii biliare și leziuni ulcerative ale tractului gastrointestinal.

Când există o pauză, adică remisie, meiul devine util. Apropo, este inclus și în meniul pentru diabetici, inclusiv pentru copii. Rețeta de terci este următoarea:

 • Boabele spălate curățate se toarnă cu apă într-un raport de 1:3.
 • Oala se pune la foc mic.
 • Terciul este gata când boabele mărite umplu bolul.
 • Nu amestecați crupele, altfel va fi greu.
 • Dacă este necesar, se adaugă din nou apă.
 • Pune zahăr, unt sau lapte în vasul finit.
 • Fără lapte, obțineți o garnitură pentru legume, pește, carne.

Un punct important este alegerea materiilor prime de înaltă calitate. Din mei lustruit iese un terci mai gustos; vâscos - din galben deschis, sfărâmicios - din boabe maro.

Meiul care a zăcut mult timp devine rânced, ceea ce face ca terciul să aibă un gust neplăcut. Pentru a elimina amărăciunea, cerealele se toarnă cu apă clocotită înainte de gătire.

Orz cu pancreatită

Printre cerealele populare pentru pancreatită este indicat și orzul perlat. Este preparat din boabe de orz, care are o gamă întreagă de proprietăți utile. În special, orzul elimină toxinele, întărește oasele, normalizează metabolismul, funcția tiroidiană și apărarea organismului.

 • Orzul cu pancreatită ajută la eliminarea proceselor inflamatorii din pancreas și a patologiilor altor organe digestive.

Orzul perlat conține un complex de vitamine și minerale, fibre, proteine, aminoacizi. În funcție de metoda de prelucrare, se vând mai multe varietăți de produs, inclusiv crupe de orz - acesta este denumirea boabelor de orz zdrobite. Este mai căutat: este adesea folosit de gospodine pentru a face supe de cereale, pentru a umple pește.

O proprietate pozitivă a orzului perlat este efectul său de învăluire și catifelare asupra suprafețelor mucoase ale organelor digestive. Acest lucru ajută la eliminarea inflamației și a disfuncției acestor organe. Mâncarea gătită corespunzător din această cereală favorizează regenerarea țesuturilor pancreatice inflamate.

 • Terciul se prepară după o rețetă specială, pentru o perioadă destul de lungă. Acesta este un aliment greu, așa că pentru asimilarea normală trebuie să fie bine fiert.

Cerealele spălate în mai multe ape se înmoaie peste noapte cu apă sau se toarnă cu un produs cu acid lactic (chefir, iaurt). Proporțiile sunt un pahar pe litru de lichid. Dimineața, partea lichidă se scurge, se adaugă apă clocotită sau lapte (1:3) și se fierbe sau se păstrează într-o baie de apă timp de 6 ore. Puteți pune tava la cuptor pentru această dată. Se mănâncă fierbinte, pentru că terciul răcit este fără gust.

Cuscus pentru pancreatita

Poate că nu toată lumea știe ce este cușcușul și ce mănâncă cușcușul cu pancreatită. Acesta este unul dintre noile produse, puțin cunoscute de europeni. Cușcușul este originar din regiunile nord-africane și mediteraneene. Se prepară după o tehnologie specială - originar din grâu, pe bază de gris, astăzi - din orez, mei, orz.

 • În unele țări arabe, rondele obișnuite de aceeași dimensiune sunt un fel de mâncare național.

Cuscusul este bogat în vitamine, este capabil să curețe tractul digestiv, să scadă colesterolul din sânge, să mărească imunitatea și să întărească mușchiul inimii. Terciul de cereale cu pancreatită este inacceptabil în stadiul de exacerbare a procesului. Ca și alte alimente, toate cerealele sunt interzise în acest moment.

 • Două săptămâni mai târziu, când durerea se atenuează și situația se stabilizează, în meniu apare cușcușul, de două-trei ori pe săptămână. Faza de remisiune nu impune restricții privind utilizarea terciului.

Este important să pregătiți produsul în așa fel încât organul bolnav să îl poată percepe și digera cu ușurință. Dacă în circumstanțe normale este suficient să turnați pur și simplu apă clocotită peste cereale, atunci cu pancreatită ar trebui să fie fiert timp de 5 minute. Mai bine, folosind un blender, faceți masa de cușcuș omogenă. Aceasta este consistența ideală pentru un pancreas bolnav.

Fără cereale pentru pancreatită, din care se prepară alimente delicate care învăluie și protejează organele digestive, este greu de imaginat meniul pacientului. Diferite cereale sunt acceptabile în moduri diferite, fiecare având avertismente. Sub rezerva regulilor dietetice de preparare și consum, aceste feluri de mâncare familiare sunt o componentă cu drepturi depline a tratamentului, nu mai puțin importantă decât medicamentele anti-pancreatită.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.