^

Mama în timpul sarcinii

, Editorul medical
Ultima examinare: 30.07.2022
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

O femeie care așteaptă nașterea unui copil trebuie să viziteze des un medic și să facă analize de laborator. Desigur, rezultatele unor astfel de analize sunt întotdeauna clare pentru medicul specialist, dar nu și pentru pacientul însuși. Dar ce se întâmplă dacă râvnita foaie cu indicatoare este deja în mâinile tale și mai este mult până la numirea la medic? Cum să înțelegi că totul este în regulă cu copilul? Multe femei știu ce spune abrevierea hCG. Dar ce înseamnă mama în timpul sarcinii?

Standarde internaționale MoM în timpul sarcinii

Literele MoM, care sunt de neînțeles pentru pacienți, înseamnă Multiple of Median, care în engleză înseamnă „multiple of the median”. Mediana în această situație este un indicator mediu corespunzător unei anumite vârste gestaționale. Apropo de MoM, ginecologii înseamnă coeficientul prin care este posibil să se determine gradul de abatere a oricăror indicatori într-o direcție sau alta de la valoarea medie luată.

MoM se calculează folosind următoarea formulă: indicatorul obținut în analize este împărțit la valoarea medie acceptată corespunzătoare unei anumite vârste gestaționale.

Pentru MoM nu există o unitate de măsură specifică, iar valorile sale sunt individuale. Se dovedește că dacă această valoare este aproape de unu, atunci rezultatele analizelor femeii sunt cât mai asemănătoare cu media. De exemplu, dacă evaluăm indicatorul standard al sarcinii - hCG - atunci indicatorii MoM în timpul sarcinii ar trebui să fie de la 0,5 la 2, în funcție de perioadă.

Calculul se efectuează folosind programe speciale care nu numai că pot determina cifra necesară, ci și pot compara indicatorul ținând cont de caracteristicile unui anumit pacient (prezența obiceiurilor proaste, excesul de greutate etc.). Deoarece astfel de programe sunt diferite și există multe dintre ele, valorile MoM în timpul sarcinii obținute în diferite instituții de diagnosticare pot diferi ușor. Abateri puternice de la parametrii normali indică adesea prezența unor probleme grave care afectează atât copilul nenăscut, cât și pacienta gravidă.

HCG în MoM în funcție de săptămâna de sarcină

În timpul sarcinii, un rol deosebit îl joacă gonadotropina corionică, cunoscută de toată lumea ca substanța hormonală hCG. El este cel care stimulează mecanismele care sunt necesare pentru purtarea normală a fătului și, de asemenea, previne regresia corpului galben, activează producția de estrogen și progesteron în stadiul pre-placentar.

HCG include unități α și β, acestea din urmă fiind cele mai importante în diagnostic. Unitățile β apar în fluxul sanguin imediat după introducerea oului în grosimea endometrului, iar acest lucru are loc aproximativ în a noua zi după ovulație. Cu o sarcină normală, indicatorul hCG tinde să se dubleze la fiecare două zile, iar vârful creșterii sale are loc în a zecea săptămână. Începând din această perioadă, valorile sale încep să scadă în două luni, apoi se stabilizează. La unele femei, se înregistrează o nouă creștere a creșterii în etapele ulterioare ale gestației: un HCG MoM ridicat în acest caz poate indica dezvoltarea insuficienței placentare.

În ce cazuri poate un medic să prescrie un studiu de HCG MoM unei paciente gravide?

 • Ca parte a unui diagnostic general în stadiul inițial al sarcinii.
 • În timpul diagnosticului în curs pe parcursul sarcinii.
 • Dacă bănuiți o dezvoltare ectopică a sarcinii, decolorarea fătului.
 • Cu amenințarea existentă a avortului spontan.
 • La efectuarea așa-numitei „analize triple” (estriol, ACE) pentru a identifica malformații la copilul nenăscut.

Norma hCG MoM în timpul sarcinii de săptămână

După cum am spus deja, valorile de referință ale MoM în timpul sarcinii în diferite instituții de diagnosticare pot diferi, dar nu părăsesc niciodată intervalul de 0,5-2.

Indicatorul hCG poate fi determinat în UI/ml sau în mIu/ml. Indicatorii săi normali în UI / ml sunt:

Perioada de gestație de la data ultimei menstruații

HCG aproximativă

A doua saptamana

50-300

Din a treia până în a patra săptămână

1500-5000

Săptămâna a patra până la a cincea

10000-30000

Săptămâna a cincea până la a șasea

20000-100000

Săptămâna a șasea până la a șaptea

50000-200000

Săptămâna a șaptea până la a opta

40000-200000

Săptămâna a opta până la a noua

35000-140000

Săptămâna a noua până la a zecea

32500-130000

Săptămâna a zecea până la a unsprezecea

30000-120000

Săptămâna a unsprezecea până la a douăsprezecea

27500-110000

Săptămâna a treisprezecea până la a paisprezecea

25000-100000

Săptămâna a cincisprezecea până la a șaisprezecea

20000-80000

Săptămâna a șaptesprezecea până la douăzeci și unu

15000-60000

După fixarea rezultatelor hCG, se calculează MoM - raportul dintre indicatorul obținut și mediana. Valorile normale din punct de vedere fiziologic în timpul sarcinii, ne amintim, sunt considerate un interval de 0,5-2.

AFP în mama în timpul sarcinii

AFP este citită ca alfa-fetoproteină. Este o substanță proteică produsă în ficat și sistemul digestiv al embrionului. Se efectuează un studiu AFP pentru pacientele gravide pentru a determina defectele de dezvoltare la copilul nenăscut.

Valorile AFP depind de mulți factori - de exemplu, de metodele de diagnosticare utilizate. Pentru a evita neînțelegerile, abaterea gradului de conținut AFP de la valorile normale este de obicei considerată folosind același MoM - gradul de multiplicitate al mediei.

Indicatorul normal al MoM în timpul eliberării ACE este intervalul 0,5-2.

Aceste numere se găsesc ridicate în astfel de situații:

 • cu sarcină multiplă;
 • cu necroză a țesuturilor hepatice la făt;
 • cu o tulburare în formarea tubului neural al fătului, aplazie congenitală a peretelui abdominal anterior;
 • cu hernie ombilicală sau boală renală fetală.

Se observă o scădere a valorilor AFP MoM:

 • cu trisomie 18, 21 (asociată cu sindromul Down);
 • cu întârziere în dezvoltare;
 • cu moarte intrauterină, întrerupere spontană;
 • cu veziculare.

În plus, un nivel scăzut nu poate fi decât rezultatul unei erori în calcularea vârstei gestaționale (însemnând că adevărata concepție a avut loc mai târziu decât se presupunea anterior).

Norma AFP MoM în timpul sarcinii pe săptămână

Conținutul de AFP în sângele unei femei însărcinate începe să crească treptat, începând cu a 14-a săptămână. Creșterea continuă până la aproximativ 32-34 de săptămâni, după care nivelul începe să scadă.

Norma se calculează după următoarele valori:

 • perioada 13-15 săptămâni - 15-60 U/ml (0,5-2 MoM);
 • perioada 15-19 săptămâni - 15-95 U/ml (0,5-2 MoM);
 • perioada 20-24 saptamani - 27-125 U/ml (0,5-2 MoM).

Trebuie avut în vedere faptul că indicatorul AFP sau MoM în sine în timpul sarcinii nu este suficient de informativ. Rezultatele analizelor trebuie comparate cu concluzia ultrasunetelor, studiul nivelului de hormoni placentari, valorile hCG și estriol liber. Doar o evaluare cuprinzătoare a rezultatelor poate determina riscul de malformații la făt.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.