^

Cursuri cu un copil cu alalia

, Editorul medical
Ultima examinare: 16.06.2022
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Cu o întârziere în dezvoltarea vorbirii la copii - alalie motrică, senzorială sau senzoriomotorie - abilitățile de vorbire și comunicare trebuie dezvoltate de la vârsta de trei până la patru ani, pentru care se desfășoară cursuri de logopedie cu un copil cu alalie și o tulburare de expresie sau receptivă. Vorbire.

Pe baza unei abordări individuale a fiecărui copil și ținând cont de nivelul de dezvoltare a vorbirii acestuia, corectarea alaliei la preșcolari se realizează în timpul jocului, ceea ce contribuie la dezvoltarea abilităților cognitive, motorii și percepției, la asimilarea elementelor de bază. Formele de limbaj și îmbogățirea vocabularului, care afectează pozitiv dinamica dezvoltării funcțiilor vorbirii. [1]

Sedinte de logopedie cu un copil cu alalie motorie

La un copil cu alalie motorie -  o tulburare expresivă a vorbirii  - orele de logopedie au ca scop activarea funcției de vorbire și sunt menite să învețe să recunoască sunete, să le reproducă adecvat și să le folosească pentru comunicare. [2]

Conform metodelor existente, structura claselor include:

  • corectarea pronunției sunetelor cu formularea utilizării corecte a aparatului articulator;
  • formarea ideilor despre structura sonoră și silabică a cuvintelor;
  • stăpânirea principiilor formării și flexiunii cuvintelor, precum și a sistemelor gramaticale ale limbajului și vorbirii;
  • completarea vocabularului;
  • învăţarea regulilor de construire a sintagmelor şi propoziţiilor simple de diferite tipuri.

Ele încep, de regulă, cu faptul că copilul este învățat să recunoască, să distingă vocile animalelor și să le imite.

Apoi memorează cuvinte scurte și simple - numele obiectelor (părți ale corpului, jucării etc.), acțiuni, semne (în imagine sau prezentate). Corectarea golurilor sau rearanjarea silabelor în cuvinte poate dura mult timp, așa că este necesară repetarea frecventă a pronunției corecte a silabelor.

Un rol deosebit în formarea vorbirii îl joacă memorarea și repetarea unor fraze scurte de două sau trei cuvinte (substantiv + verb), care sunt necesare pentru comunicarea zilnică a copilului.

Pe măsură ce munca corecțională avansează, sarcinile devin mai complicate: învățarea schimbării cuvintelor (substantive - după cazuri, verbe - după timp), însuşirea unor noi părți de vorbire și coordonarea lor în propoziții, construirea de fraze de patru până la cinci cuvinte (folosind cuvinte cheie)., folosind o imagine etc.).P.). [3]

Sedinte de logopedie cu un copil cu alalie senzoriala

La un copil cu alalie senzorială - o tulburare a vorbirii impresionante - orele de logopedie sunt concepute pentru a crește înțelegerea vorbirii ca atare, adică pentru a forma legături între cuvinte și obiectele pe care le denotă (concepte, acțiuni etc.).

Pe lângă îmbunătățirea înțelegerii și dezvoltarea atenției țintite folosind metode verbale, structura claselor cu acest tip de tulburare de dezvoltare a vorbirii se bazează pe metode vizuale (folosirea de ajutoare vizuale sub formă de obiecte, imagini, modele, machete etc.), care fac posibilă creșterea eficienței dezvoltării percepției fonetice a limbii, articularea corectă la pronunțarea sunetelor, stăpânirea elementelor de bază ale vocabularului și structurii gramaticale a vorbirii. [4]

Sedinte de logopedie cu un copil cu alalie senzoriomotorie

Alalia senzorio-motorie este o  încălcare gravă a vorbirii și a limbajului la un copil  pe fondul deteriorării centrilor de vorbire ai cortexului cerebral, care poate fi exprimată prin încălcări sau absență completă.

Cu acest tip de alalia, corectarea logopediei începe cu învățarea copilului să perceapă orice sunete și formarea unui răspuns la acestea, iar apoi abilitățile de a le recunoaște. Și numai după aceea, orele încep cu stăpânirea sistemului fonetic-fonemic al vorbirii, compararea imaginii vizuale și sonore a cuvintelor (abilități de identificare a obiectelor și a numelor acestora), folosind structurile lexicale și gramaticale de bază, extinderea așa-numitului vocabular emoțional. [5]

Structura orelor pentru copiii cu tulburări de vorbire senzoriomotorii ar trebui să includă sarcini pentru dezvoltarea motricității fine, gimnastică articulatorie, masaj logopedic etc.

Trebuie remarcat faptul că, cu alalia senzoriomotorie, este rareori posibil să se formeze un vocabular și să învețe copiii abilități de vorbire, deoarece există adesea semne de afectare cognitivă de natură sistemică.

Citeste si:

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.